O krowach na wsi

• Autor wątku Autor wątku kasiarlz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiarlz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam pytanie czy gdy musze wyprowadzić krowy na pole jest ich 10 a pole jest około 300m od mojej stodoły. I jak krowy idą to czasami robią kupę. Sąsiedzi mnie straszą że wezwą policje, a nie tylko ja wyprowadzam krowy. Czy jakieś służby nie powinny tego sprzątać, i czy moge dostać za to jakąś kare (czy jest to prawnie uzasadnioe)
Pozdrawiam

Nie ma przepisów ogólnopolskich regulujących te kwestie. Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.1996.132.622) nakłada na gminy obowiązek ustalenia indywidualnych zasad na ich terenie. Aby więc dowiedzieć się, jakie prawo obowiązuje w danej gminie, musimy zapoznać się z konkretną uchwałą rady gminy.

można dostać za to mandat
jeśli jeszcze to jest na drodze (szosie) to jest to zagrożenie w ruchu drogowym po przez możliwość poślizgu samochodu i tego następstwa;(

rubbermaid nie.ale tokiem myślenia kasiarlz to wyrzucajmy śmieci gdzie popadnie.zlikwidujmy kosze na śmieci.a psy,krowy i inne stożenia nie walą "miny" gdzie popadnie.

Ale one już tak mają... od kiedy je udomowiono.
Nie da się nałożyć norm na zwierzęta domowe.

Nas Polaków na razie nie stać na taką infrastrukturę, ale już np w GB po trawnikach w parku chodzą krowy, owce. Robią gdzie popadnie, tylko nie mogą same wychodzić na chodnik czy na jezdnię, bo albo przy wyjściu są słupki między którymi się nie mieszczą, albo kratki na które boją się nastąpić.
I tacy Anglicy, zaryzykuję stwierdzenie, wyprzedzający nas w rozwoju, bardzo sobie cenią ten zapach wsi u siebie w centrum miasta.

bardzo sobie cenią ten zapach wsi u siebie w centrum miasta.
Skąd te miasto, przecież z postu kasiarlz
Kobieta.gif
wynika, że mieszka na wsi
pole jest około 300m od mojej stodoły.
kasiarlz
Kobieta.gif
winna zapoznać się z uchwałą Rady Gminy w sprawie ustalenia zasad czystości i porządku na terenie gminy. Zwykle w takich uchwałach jest umieszczony zapis: " Wprowadza się obowiązek sprzątania odchodów zwierząt gospodarskich / krowy, konie / prowadzonych po drogach publicznych". Oczywiście obowiązek ten spoczywa na właścicielu krów /koni/.

Powrót