o poszanowanie

• Autor wątku Autor wątku argument
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

argument

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W bardzo niedalekiej przyszłości noszę się z zamiarem wstąpienia na drogę sądową przeciwko dwóm dość znanym i poczytnym środkom masowego przekazu które dopuściły się jak można stwierdzić po dość krótkiej lekturze niniejszego forum (za stworzenie forum jego autorom należą się serdeczne dzięki), srogiej potwarzy mojego skromnego jestestwa umieszczając bez mojej zgody na swych portalach zdjęcia z zatrzymania mojej osoby leżącej na ziemi. Dodam iż na owych zdjęciach stanowię bezsprzecznie pierwszy plan, moja twarz jest w pełni rozpoznawalna, a fotograficzna rejestracja całego zdarzenia w połączeniu z moją widoczną skutą w kajdany i leżącą na ziemi postacią uwłacza mi w sposób niesłychany, (nadmienię iż cała sytuacja skończyła się dla mnie przyjęciem mandatu karnego). Jakby tego było mało, zdjęcia o których mowa powyżej zostały osadzone w mocno obraźliwym i kłamliwym kontekście który między innymi utożsamia moją autonomię z grupą/stowarzyszeniem z którym absolutnie się nie identyfikuję i nigdy nie identyfikowałem.

Jeśli mogę kogokolwiek prosić o bezinteresowną pomoc w tej sprawie to zależało by mi głównie na odpowiedziach na poniższe pytania:

1. Pod jaki paragraf/y, jakiego kodeksu można podpiąć powództwo z którym zamierzam wystąpić.
2. Czy muszę posiłkować się w tej sprawie pomocą pełnomocnika chociażby w zakresie pisania pozwu ?
3. Czy termin złożenia (licząc od dnia zdarzenia), takiego pozwu jest w jakimś stopniu ograniczony czasowo ?
4. Czy kodeks reguluje górną granicę kwoty odszkodowania w tego typu sprawach ? Oraz czy znają Państwo w oparciu o swoje doświadczenia orientacyjne kwoty odszkodowań zasądzane w tego typu przypadkach ?
5. Dodam iż posiadam pełną dokumentację w/w artykułów. Z opinii której udało mi się zasięgnąć wywnioskowałem że mam spore szanse na pozytywne dla mojej storny rozstrzygnięcie i w tym miejscu może trochę niepoważne pytanie powodowane zwykłą ludzką ciekawością, jak Państwo oceniają moje szanse ? Dodam ze podmioty z ktorymi mam zamiar się posiłkować to kolosy i chyba każdego na moim miejscu nawiedzałaby nuta wątpliwości.

ps. Jeśli mają Państwo jakiś namiar na dobrą, i co tu dużo mówić, racjonalną cenowo (mam 22 lata) kancelarie we Wrocławiu, która mogłaby mi dopomóc w tej sprawie będę po prostu cholernie wdzięczny.

1) Na podstawie art. 83 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, w przypadku nieuprawnionego rozpowszechniania wizerunku osoby stosuje się art. 78 ust. 1 powyższej ustawy.
2) Na pewno nie zaszkodzi.
3) Po upływie 10 lat od dnia, w którym stały się wymagalne.

Pozdrawiam :cool:

Powrót