obawy odnośnie wysłania skanu dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku zzz12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zzz12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, od niedawna poszukuję pracy i jakiś tydzień temu wysłałem swoje CV do osoby, której ogłoszenie na OLX mnie zainteresowało. Wczoraj dostałem telefon, że przeszedłem etap rekrutacyjny i chcieliby podpisać ze mną umowę więc przyślą do mnie kuriera za jakiś czas, a aktualnie potrzebują skanu dowodu osobistego z obu stron, podanie aktualnego miejsca zamieszania i napisanie, że jestem zainteresowany podjęciem pracy. Już kiedyś wysyłałem skan dowodu aby odblokowano mi konto na gmailu bądź wp więc pomyślałem, że w końcu to tylko dokument weryfikacyjny do którego łatwo uzyskać dostęp na różne sposoby więc nic się nie stanie jeśli go komuś wyślę. Jednak od wczoraj nie dostałem żadnej odpowiedzi ani na
poczcie ani na telefon, po zadzwonieniu na ten sam numer słychać sygnał jednak nikt nie odbiera (pamiętam, że ten sam numer umieszczony był na aukcji, która miała ponad 4 tys wyświetleń jeśli ma to jakieś znaczenie). Potem zacząłem szukać po internecie i okazało się, że oszuści w ten sposób często pozyskują czyjeś dane osobowe aby potem je wykorzystać. Nie jestem nigdzie zatrudniony ani nie mam jeszcze statusu bezrobotnego, niedawno skończyłem szkołę więc chciałem poszukać pracy na własną rękę zanim udam się do urzędu pracy więc wydaje mi się, że taka osoba nie bardzo może wziąć jakiś kredyt na te skany skoro nie mam żadnych regularnych dochodów na swoim koncie bankowym.

Swoją drogą to trochę śmieszne, że podobno samym skanem dowodu można brać pożyczki "chwilówki" skoro przy aktualnym rozwoju technologii takim dokumentem posługujemy się bardzo często i praktycznie w każdym momencie ktoś może nam walnąć nawet niezauważenie skana lub zdjęcie z obu stron w dobrej jakości...

Teraz pytanie, co powinienem zrobić w tej sytuacji? Wolałbym, żeby obyło się bez wizyty na policji bądź wyrabianiu nowego dokumentu, chociaż na logikę ten dowód będzie jeszcze ważny wiele lat więc równie dobrze oszust możne go wykorzystać w przyszłości jeśli nie będę miał nowego.

Ostatnia edycja:
zzz12345 napisał:
praktycznie w każdym momencie ktoś może nam walnąć nawet niezauważenie skana lub zdjęcie z obu stron w dobrej jakości...

Tzn.? Sprecyzuj...bo jakoś tego nie widzę... <= pytanie retoryczne.

zzz12345 napisał:
Wolałbym, żeby obyło się bez wizyty na policji bądź wyrabianiu nowego dokumentu, chociaż na logikę

a) możesz nic nie robić i czekać aż Cię dopadną komornicy/wierzyciele
b) możesz wyrobić nowy dokument.

zzz12345 napisał:
... pomyślałem, że w końcu to tylko dokument weryfikacyjny do którego łatwo uzyskać dostęp na różne sposoby ...
Możesz nam je tutaj wymienić abyśmy byli bardzie świadomi i ostrożni?

Po co skanować, jeśli wystarczy czarno-biała kopia :).

jeśli szkoda Ci wyrobienia nowego dowodu osobistego, to niedługo będziesz musiał znaleźć czas na wizyty w komisariacie, gdy zaczną wypływać zaciągnięte "przez Ciebie" chwilówki.

Twoje obawy są słuszne, konsekwencje mogą być nawet po paru latach. Sama to przerabiałam ....lepiej wymień dowód.

oczywiście, że trzeba wymienić dowód, to podstawa. Ja mogę wymienić kilka sposobów na pozyskanie zdjęć lub skanów dowodów osobistych, ale nie wiem czy to do końca legalne i nie chciałbym też podsuwać pomysłów przyszłym przestępcom.

ja to bym zgłosił na policję że wyłudzili od Ciebie dane, już coś będzie a potem jak najszybciej wymienił dowód. Pamiętaj że mogło być to Twoje celowe działanie i "bajki" że podałeś dane a teraz masz kredyt np. w Provident, to nikt nie będzie w Polsce chciał wierzyć a szczególnie komornik który wejdzie na konto zabierze kasę, i nim się obejrzysz będziesz golutki.....i z wielkim długiem. Najpierw działa Sąd ,wysyła wezwania na inny adres aniżeli mieszkasz, potem zatwierdza dług, wysyła do komornika, który nie wnika.... i masz pozamiatane....

Witam serdecznie
Pare dni temu moja koleżanka wysłała zdjęcie paszportu do USA do swojej znajomej niby w celu zaproszenia do USA czy mogą go tam jakoś wykorzystać ? Np wziazc kredyt?
Pozdrawiam

Powrót