***- Obciążenie komornicze mimo posiadania wykupionego pakietu

• Autor wątku Autor wątku Makarleen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Makarleen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien dobry. To mój pierwszy post.

Dzisiaj dostałem informację, że na moim koncie bankowym pojawiło się zajęcie komornicze za usługi medyczne w firmie *** z których korzystałem w czasie, kiedy pracowałem w firmie ***. Korzystałem z standardowych konsultacji lekarskich i dowiedziałem się, że został mi wystawiony rachunek za te usługi i sprawa się zająl komornik. Problem polega na tym. Że firma *** wykupuje pracownikom pakiet medyczny i nie powienem mieć jakiegokolwiek wezwania do zapłaty a mimo to dostałem i mam zajęcie egzekucyjne.

Jakie mam możliwości i co mogę zrobić w tej sprawie?

Best Regards.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sprawa się zająl komornik.
Aby sprawą zajął się komornik, najpierw sąd musi wydać tytuł do prowadzenia egzekucji. Więc ustal u komornika sygnaturę akt sprawy i jaki to sąd a następnie przejrzyj akta. Bez tego nie ruszysz z miejsca.

Potrafisz to udokumentować, czy to tylko słowa? Ustal co obejmuje pakiet a z czego ty korzystałeś.

Mam dokumenty oraz umowę o pracę w firmie ***. Gdzie wyraźnie jest zaznaczony że pracownicy są objęci pakietem tejże firmy.

Z usług *** korzystałem tylko z teleporady. Żadnych zabiegów mi nie wykonywali.

Best Regards.

Musisz dotrzeć do akt sądowych prowadzonego postępowania i ustalić:
- dlaczego nie dotarła do ciebie korespondencja sądowa
- jakie roszczenia wysuwa wierzyciel i z jakiego tytułu
Dopiero po analizie powyższego, trzeba zdecydować jakie podjąć działania, czy składać wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu czy od razu sam sprzeciw albo oba jednocześnie (ustalić czy roszczenia są zasadne i jakie wnieść ewentualnie zarzuty).
Z komornikiem prócz ustalenia sygnatury akt i sądu jaki wydał tytuł, nie załatwisz kompletnie nic. On zajmuje się egzekucją jaką zlecił mu wierzyciel na podstawie tytułu sądowego.

Makarleen napisał:
Mam dokumenty oraz umowę o pracę w firmie ***. Gdzie wyraźnie jest zaznaczony że pracownicy są objęci pakietem tejże firmy.
Ale co zawierał ten konkretny pakiet?

Powrót