Obciążenie za uszkodzenie

• Autor wątku Autor wątku sunrise195
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sunrise195

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Uszkodziłem delikatnie pracodawcy samochod który posiada oc i ac, żadna policja itd nie była wzywana, uszkodzenie to przedni zderzak/atrapa w ciężarówce. Pracodawca zwolnił mnie po ponad miesiącu za porozumieniem stron( bo chciał mnie przenieść na gorszą pracę ale sie nie zgodziłem choc bym musiał bo w umowie mam wpisane kierowca caly kraj) . Nie wypłacił mi zaległego urlopu za rok 2023, 2024 oraz pare dni z 2025roku oraz ostatnia wypłatę zmniejszył mi na najniższa krajowa ( bo na konto przelewał prawie 2 razy więcej, nic pod stołem). Powiedzial ze to za auto choc w przelewie nie ma nic , żadnego kwitka z obciążeniem nie podpisywałem itd, a za urlopy jak chce to powiedzial ze do sądu pracy mam sie zgłosić. Co zrobić w takiej sytuacji ? Zgłosić go do PIP? I czy po otrzymaniu Świadectwa (ma wyslac poczta)moze dalej mnie obciążyć za auto?
Ps. Strzelam ze w Świadectwie będzie ze wykorzystałem pełen urlop choc to niezgodne z prawdą i nie ma żadnych moich podpisów odnośnie urlopów, nawet tych co byłem

cologniola napisał:
Tak by było najlepiej
@cologniola A czy może mnie obciążyć za to auto? jak ma AC to musi z AC naprawić czy może na własny koszt w serwisie aso i wystawić mi kosztorys i żądać 3 pensji kary finansowej za to uszkodzenie?
Nie chce być po prostu bardziej stratny niż obecnie jestem, nie jestem złośliwy, ale po tej sytuacji jak sie zachował w stosunku do mnie( musiałbym wszystko opisać od a do z), bo ja nie unikałem odpowiedzialności za to i prawdę mu powiedziałem choć mogłem zmyślić że to była zwierzyna.

Wg mojej wiedzy nie ma obowiązku "niszczyć" sobie plisy i narażać się na wzrost składek na wszystkie swoje samochody. To jego wybór czy chce korzystać z polisy.

To zależy w jaki sposób została naprawiona szkoda w samochodzie , jak naprawił własnymi siłami to może zadać zwrotu kosztów nie więcej jak 3 pensje - wątpię żeby tyle kosztował zderzak / atrapa
Jak z polisy to może żądać pokrycia różnicy w składce po podwyżce
Samo postepowanie pracodawcy jest naganne = nie może sam sobie nic potrącać powinien mieć twoją zgodę , jak też powinna zostać zrobiona wycena kosztów zderzaka nowego czy naprawa uszkodzonego
W/ G mnie sprawę masz wygraną , jemu PIP walnie jeszcze mandat

cologniola napisał:
To zależy w jaki sposób została naprawiona szkoda w samochodzie , jak naprawił własnymi siłami to może zadać zwrotu kosztów nie więcej jak 3 pensje - wątpię żeby tyle kosztował zderzak / atrapa
Jak z polisy to może żądać pokrycia różnicy w składce po podwyżce
Samo postepowanie pracodawcy jest naganne = nie może sam sobie nic potrącać powinien mieć twoją zgodę , jak też powinna zostać zrobiona wycena kosztów zderzaka nowego czy naprawa uszkodzonego
W/ G mnie sprawę masz wygraną , jemu PIP walnie jeszcze mandat
@cologniola
Sprawa według mnie tez wygrana, ale to auto było praktycznie nowe w wynajmie długoterminowym, więc zapewne będzie go naprawiał w serwisie ASO, także naprawa może wyjść około 3 moich pensji ze względu na koszty zderzaka, aso i kalibracji czujników ( bo w atrapie są czujniki odległości itd, więc wymagana będzie ponowna kalibracja ). I czy warto go zgłaszać żebym jeszcze bardziej na tym stratny nie był.

kiero449 napisał:
I czy warto go zgłaszać żebym jeszcze bardziej na tym stratny nie był.
Decyzja należy do ciebie , to ty powinieneś dokonać analizy czy warto

Powrót