Obcięte kwoty a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku 8xklara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

8xklara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Komornik egzekwuje od męża alimenty (300/miesiąc). Pierwszy przelew z kancelarii (za 3 zaległe miesiące) był o kilka złotych większy niż zsumowane trzy raty miesięczne. Drugi przelew z kancelarii był o kilka groszy mniejszy niż rata miesięczna. Kolejne przelewy z kancelarii były na dokładnie tyle, ile trzeba. Od kilku miesięcy przelewy z kancelarii stanowią ok. 95% raty miesięcznej.

1. Jakie mogą być przyczyny tego, że (z jednym wyjątkiem) pojawiają się przelewy mniejsze niż powinny być? Czy komornik nie powinien egzekwować więcej niż rata miesięczna po to, aby pokryć swoje koszty?

2. Czy komornik będzie pamiętał i przy zakończeniu egzekucji przeleje mi wszystkie te obcięte kwoty? Trzyletnie przedawnienie liczy się dla każdej raty miesięcznej osobno i nie wiem, czy nie powinnam się upomnieć jak najszybciej. Nie wiem, czy trwająca egzekucja sprawia, że w jej czasie żadne terminy przedawnienia nie biegną. Jeśliby tak było, to po osiągnięciu pełnoletniości przez córkę (za 10 lat) mogłabym wnieść o doegzekwowanie tych resztek za kilkanaście lat egzekucji. Fajnie byłoby otrzymać na zakończenie taką uzbieraną sumę - dziecko miałoby na wejście w dorosłość zastrzyk gotówki.

1. Komornik w pierwszej kolejności zaspakaja koszty egzekucji, w tym należne mu wynagrodzenie (opłatę stosunkową). Różnica może wynikać z wyegzekwowanej kwoty od dłużnika.
2. Będzie pamiętał (Ty też pilnuj). Skoro trwa egzekucja to o przedawnieniu nie ma mowy. Nie biegnie.
po osiągnięciu pełnoletniości przez córkę (za 10 lat) mogłabym wnieść o doegzekwowanie tych resztek za kilkanaście lat egzekucji.
Nic nie trzeba wnosić. Komornik egzekwuje na bieżąco zgodnie z otrzymanym tytułem i wnioskiem.

Powrót