Obecnosc kamery przy kontroli drogowej- czy moge odmowic ?

• Autor wątku Autor wątku Wski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich forumowiczow. Mam pytanie odnosnie kontroli drogowej dokonywanej przez Policje i obecnosc ekipy telewizyjnej. Niestety zdarzylo mi sie byc zatrzymanym przez patrol drogowki , a razem z nimi byla ekipa TV chyba z TVN-u. Po prostu nie chcialem aby podczas kontroli nagrywano mnie i moj samochod, na tlumaczenia typu ,, i tak twarz bedzie zamazana " odpowiedzialem ze mnie to nie obchodzi. Nie jestem osoba publiczna i nie chce byc celebryta w taniej telewizji. Czy jezeli TV wyemituje program moge zalozyc im sprawe ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Prawo wymaga zgody na rozpowszechnianie wizerunku a nie na nagrywanie.
Wski napisał:
... twarz bedzie zamazana ...
Zatem należy założyć, że Twój wizerunek nie będzie rozpowszechniany.

Teoretycznie tak. jednak np moze rozpoznac mnie np. moja ukochana Zona, a tak sie wlasnie zlozylo ze jechalem z kolezanka...8) Albo dlatego ze mam nietypowy kolor i marke samochodu rozpozna mnie moj pracodawca, ktoremu wmowilem ze spedzam niedziele rano w kosciele i nie moge zalatwic czegostam w pracy...itd itp.....:) Pytanie inaczej : Czy podczas kontroli Policji moga znajdowac sie na miejscu osoby trzecie ( nie -policjanci ) ktore w jakis sposob nagrywaja/ utrwalaja przebieg kontroli ?

Cytat:
... Rozpoznawalność zaś osoby przedstawionej musi mieć charakter powszechny w tym znaczeniu, że nie ogranicza się do wąskiego kręgu osób. ...

(SN z 27.02.2003 r. sygn. Akt. IV CKN 181/00, „Palestra” nr. 9-10 z 2003r. s. 253)

Wski napisał:
...Pytanie inaczej : Czy podczas kontroli Policji moga znajdowac sie na miejscu osoby trzecie ( nie -policjanci ) ktore w jakis sposob nagrywaja/ utrwalaja przebieg kontroli ?
Nie ma przepisu prawnego, który by tego zabraniał.

LeszsekS napisał:
Cytat:
... Rozpoznawalność zaś osoby przedstawionej musi mieć charakter powszechny w tym znaczeniu, że nie ogranicza się do wąskiego kręgu osób. ...

(SN z 27.02.2003 r. sygn. Akt. IV CKN 181/00, „Palestra” nr. 9-10 z 2003r. s. 253)

Nie ma przepisu prawnego, który by tego zabraniał.

Oj...niedobrze...Nic, dziekuje za odpowiedz, mam nadzieje ze nie wyemituja tego incydentu, a jesli juz tak sie stanie to trzeba bedzie posmarowac jakiegos papuge aby wytoczyl Tiwi sprawe o straty moralne czy co tam on jeszcze wymysli......... :(

Wski napisał:
Czy jezeli TV wyemituje program moge zalozyc im sprawe ?
Oczywiście możesz im wytoczyć sprawę o naruszenie dóbr osobistych, bo emisja spowodowała, że zostałeś wyrzucony z pracy, a żona się z Tobą rozwiodła. Podobnie, gdyby naoczny świadek przekazał informację o interwencji Twojemu pracodawcy, Twojej żonie, również mógłbyś wnieść sprawę do sądu. To Twój czas i Twoje pieniądze.

Zastanawiam się, co stanie się w sytuacji, kiedy przez otwarte okno informujesz funkcjonariusza, że nie życzysz sobie być nagrywany, po czym zamykasz szybę, zasłaniasz twarz i nie reagujesz na polecenia otwarcia drzwi/opuszczenia pojazdu dopóki filmuje Ciebie ekipa telewizyjna.

Pytasz czy stacja telewizyjna podzieli się z Tobą przychodem uzyskanym dzięki większej oglądalności z tytułu akcji wywlekania kierującego z pojazdu?
Nie sądzę :). Ale na pewno będą wdzięczni (ekipa TV, nie policjanci).

Lavreth napisał:
Zastanawiam się, co stanie się w sytuacji, kiedy przez otwarte okno informujesz funkcjonariusza, że nie życzysz sobie być nagrywany, po czym zamykasz szybę, zasłaniasz twarz i nie reagujesz na polecenia
Cóż, będzie to zwyczajne nie wykonywanie poleceń f-sza.

Sprawą marginalną jest głupi powód, którym równie dobrze mogłaby być brzydka pogoda, piosenka w radiu, czy fryzura samego f-sza. W realizowaniu programu i nagrywaniu również Twojej osoby nie ma niczego nielegalnego i mógłby robić, gdyby tylko zechciał, nawet przypadkowy przechodzień.

Fajny temat, chociaż nigdy nie byłem zatrzymany i filmowany, to w mej głowie zrodził się pewien problem prawny. Otóż wielokrotnie kontrolowani protestują, iż nie chcą być filmowani - na co dostają odpowiedź, że ich twarz i numery rejestracyjne będą zamazane, a głos zniekształcony.
OK. Wyżej wytłumaczone, że zgodnie z prawem.
Ale jak powinni zareagować na stwierdzenie do ekipy filmującej, iż nie wyrażam zgodny na nieodpłatne wyemitowanie tej interwencji z naszą osobą?
Oni to filmują dla zysku, który bez uczestnictwa naszej osoby nie zostałby osiągnięty.
Fakt naszej nierozpoznawalności w trakcie emisji nie powinien chyba nas pozbawiać wynagrodzenia z tego tytułu?
Czy jak w innych programach robią z kimś wywiad i ukrywają twarz/głos czy występ aktora w jakieś produkcji w pełnej lateksowej charakteryzacji - oznacza, że za występ nie należy mu się gratyfikacja tylko dlatego, że nie można go rozpoznać?
A jak nie chcą to mogą sobie kręcić interwencje z aktorami jak w produkcjach typu "Lekarze", "Pamiętniki z wakacji" czy "W11".
No więc - jest szansa wyciągnąć (choćby na mandat) wynagrodzenie za emisję?
:-D

Wski napisał:
... Czy podczas kontroli Policji moga znajdowac sie na miejscu osoby trzecie ( nie -policjanci ) ktore w jakis sposob nagrywaja/ utrwalaja przebieg kontroli ?

LeszsekS napisał:
... Nie ma przepisu prawnego, który by tego zabraniał.

A czy kwestia świadczenie usług przewozowych przez patrol policji w czasie służby jest uregulowana przepisami?

Swego czasu tyle było krzyku o podrzucenie fast-food'a przez patrol do wagonu.

Powrót