Obecność osób trzecich przy rzeczoznawcy

• Autor wątku Autor wątku NoName13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NoName13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry

Pisze z takim problemem. Moja partnerka ma 2/3 domu. Współwłaścicielka domu założyła prawe o spłatę jej części.
Ostatnio miały miejsce oględziny rzeczoznawcy. Lecz polegały one na zrobieniu samych fotografii bez szeregowych oględzin instalacji i stanu domu. Co jest istotne bo dom jest z lat 70 i nie był remontowany od nowości, poza naszą częścią czyli jednym pietrem.

Pod koniec oględzin spytałem się biegłego czy to wszystko i wyraziłem niezadowolenie tych oględzin. Pani stwierdziła że przyjedzie jeszcze raz z pomocnikiem, zrobi pomiary i ma też szczegółowo opisać stan domu.

Moje uwagi i zaangażowanie nie spodobało się współwłaścicielowi, który posiada 1/3 udziałów. Kilka dni po wszystkim napisała maila do naszego prawnika, że nie życzy sobie mojej obcości przy następnych czynnościach.

Moje pytanie, czy ma prawo zabronić mi przy nich być. Mieszka tam i mam tam stały meldunek. Ona tam nie mieszka i nie ma meldunku. Nie ma szczegółowego podziału nieruchomości. Tylko umowny. Posiada jedno pomieszczenie gdzie ma stare meble.

Czy możemy jej nie wpuszczać, lecz tylko jej prawnika do części którą zamieszkujemy ?

Pozdrawiam

Przy wycenie ma prawo być twoja partnerka i druga współwłaścicielka oraz wasi prawnicy. Masz prawo zgłaszać uwagi i zadawać pytania rzeczoznawcy.Po sporzadzeniu wyceny możesz równiez zgłaszać uwagi do wyceny .Jeśli poczyniliście nakłady na remont swojej czesci mieszkania rzeczoznawca na wniosek partnerki powinien wycenić wartośc waszych nakładów i odjąc od wartości domu.

A ja mogę jeśli nie jestem mężem właścicielki?
I czy ona może zakazać mi poruszania się po nieruchomości ponieważ jako współwłaściciel nie wyraża na to zgody?

I czy można jej nie wpuszczać ponieważ tam nie mieszka i nie ma tam swoich rzeczy? I czy to nie jest naruszenie miru domowego?

Jak można proszę podać na podstawie jakiego Art.

Dziękuje i pozdrawiam

Współwłaścicielka jak najbardziej ma prawo byc przy wycenie domu.Nie mozecie jej zabronić wchodzenie do domu .Ma również prawo korzystac z domu i w nim mieszkać.

Powrót