Obliczanie odsetek od długu alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku xparrot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xparrot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Jestem zmuszona przedstawić komornikowi obliczenie odsetek ustawowych od wieloletniego długu alimentacyjnego. Nie jestem niestety pewna jak to zrobić, stąd moja prośba o poradę.

Rozumiem że odsetki liczę dla każdego miesiąca, w myśl schematu - dla przykładu:
1. należność 500zł do wpłaty do 1.01.2011, wpłaty brak - liczę odsetki od 500zł od 1.01.2011 do dziś uwzględniając różne stopy procentowe (13,8,7) dla poszczególnych okresów
2. należność 500zł do wpłaty do 1.02.2011, wpłata 100zł - liczę odsetki od 400zł od 1.02.2011 do dziś
I tak miesiąc po miesiącu do chwili obecnej. Dobrze myślę?

Co natomiast w sytuacji, gdy po okresie braku wpłat pojawiają się nieregularne wpłaty, czasem w wysokości przekraczającej miesięczne zobowiązanie? (zaznaczam że tytuł przelewu nie określa jakiego okresu on dotyczy)
np. brak wpłat przez pierwsze 3 miesiące roku, potem wpłata 1200zł, potem znów przerwa, wpłata 300zł, itd.
W jaki sposób traktować nadwyżkę, jeśli nie jest określone czego dotyczy wpłata? Czy zaliczyć ją na poczet kolejnego, bądź poprzedniego miesiąca w którym jest niedopłata? A może każda nadwyżka spłaca zadłużenie "pierwotne"? (tzn spłaca historycznie pierwszy miesiąc w którym była niedopłata lub brak wpłaty)

Każdy sposób rozdzielenia nadwyżki wpływa na wysokość obliczonych odsetek, dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Powrót