obliczanie podatku od stypendium naukowego w USA

• Autor wątku Autor wątku bamwandzara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bamwandzara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam pewne wątpliwości do to tego jak obliczyć należny podatek od stypendium Fundacji Kościuszkowskiej na staż naukowy na uniwersytecie w USA. Według ogólnych zasad należy przemnożyć liczbe dni jakie obejmowało stypendium przez wysokość dziennej diety, a nastepnie od wysokości stypendium odjąć tę kwote i na podstawie tego co zostało obliczyć podatek.
Po pierwsze, przepisy w jakich znalazłem opis tej procedury mówią o odliczeniu kosztow życia w fomie "diety", czy oznacza to, że juz wydatki na mieszkanie jakie poniosłem w czasie stypendium nie są odliczane od przychodu i mam od nich odprowadzić podatek?
Po drugie, nie mam pewności jak powinienem postapic z kosztami obowiazkowego ubezpieczenia zdrowotnego oraz od niesczzesliwych wypadkow. Fundacja sama mnie ubezpieczyla na okes przyznanego mi stypendium i bylo to ubezpieczenie obowiazkowe. Kosztami tego ubezpieczenia obciazono mnie, czyli otrzymane bezposrednio przeze mnie środki do życia były pomniejszone o koszty tego ubezpieczenie. Czy moge w PITcie odliczyc te koszty?
Bede wdzieczny za sugestie co do moich watpliwosci.
Marcin

Powrót