Obliczanie spadku i warunek konieczny udzielenia rozwodu

• Autor wątku Autor wątku spec2991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spec2991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam problem z dwoma zadaniami. Pierwsze z nich dotyczy obliczania spadku a brzmi nastepujaco:
Spadkodawca X pozostawił żonę Ż,matkę M, brata B, Siostrę S1, siostrę S2, Siostrę S3 i siostrę S4. Ojciec zmarl przed spadkodawcą. Nie było testamentu. Jaką część spadku otrzyma siostra S2?
a) 1/2
b) 1/4
c) 1/6
d)1/8
e) 1/16
f) 3/16

Jak to po kolei obliczyc?

A drugie pytanie brzmi nastepujaco:

Warunkiem koniecznym udzielenia rozwodu jest:
a) zgoda tesciow (jesli zyja)
b) zgoda obojga malzonkow
c)brak wspolnych i maloletnich dzieci
d) zdrada malzenska
( kilka odp moze byc prawidlowych) Prosze o jak najszybsze odp. Z gory dziekuje!

Co do pierwszego zadania, to faktycznie można się pogubić w ułamkach :).
Ale drugie to chyba podpucha.

Heh to nic mi nie mowi...:( A egzamin za 2dni ;/

Zaproponuj własne rozwiązania, to podyskutujemy. Nikt za Ciebie zadania domowego nie odrobi :)

Nauzicaa napisał:
Zaproponuj własne rozwiązania, to podyskutujemy. Nikt za Ciebie zadania domowego nie odrobi :)
To nie zadanie domowe tylko ucze sie do egzaminu. Nie wiem po prostu czy podczas dzielenia spadku ojca druga polowe tez musze dac rodzenstwu. Jesli tak to by wychodzilo, ze wynik rowny jest 1/8

Odpowiedź na to pytanie jest dość jasna:
Cytat:
933. § 2. Jeżeli jedno z rodziców nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada po połowie drugiemu z rodziców i rodzeństwu spadkodawcy.

Czyli siostra otrzymuje 1/16 spadku.

A co z rozwodem?

No tak ale czy do tej 1/16 nie dodajemy jeszcze 1/16, ktora została z podziału majatku ojca na zone i rodzenstwo?? Patrz załącznik jak liczyłem...

Z rozwodem okazało się, ze bylo podchytliwe i zadna z odpowiedzi nie jest poprawna.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
W Twoich obliczeniach część ojca mieści się w punkcie "obliczamy ile, zostało ze spadku", więc siostra dziedziczy 1/16.

Wtedy się wszystko zgadza: żona połowę 8/16, matka 3/16 i każde z rodzeństwa po 1/16.

Co do rozwodu: słusznie, żadna z odpowiedzi nie była prawidłowa.

Powrót