Obniżenie alimentow na 3 latka .

• Autor wątku Autor wątku Kondrad2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

Kondrad2006

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Otóż w nadchodzacym tygodniu postanowiłem złożyć wniosek o obnizenie alimentów. Aktualnie na dziecko place 650zl .
Wiem ze świadczenie 500 plus poprawia sytuacje materialna i sady bardziej przychylaja sie do obnizenia alimentow.art 138 kodeksu rodzinnego mowi : "W wyniku polepszenia się sytuacji finansowej jednego z opiekunów dziecka, można domagać się zmiany dotychczasowego orzeczenia lub umowy ustalającej wysokość alimentów" i tak też wlasnie zrobie ponieważ matka pobiera zbyt dużo swiadczen przy czym na nasze dziecko pobiera jeszcze zasilek dla samotnej matki ktorą nie jest poniewaz zyje w konkubinacie. Czy ktoś jest chętny podpowiedzieć jak sporzadzix wniosek aby odwołać sie do art 138 ponieważ bede go sporządzał samemu ?
Czy jezeli moja sytuacja materialna od ostatniej sprawy sie nie zmienila i moja unowa jest nadal na 1.4 etatu 496zl to czy mogłbym minąc opłatę sądową do pozwu i dolaczyc do tego wydruk zarobków z ostatnich 3 miesiecy ?

1. Slabo to widze bo jesli to pierwsze dzuecko i matka otrzymujrna nie 500plus rzn ze spelnia kryteruum dochodowe. Czyli defacto nie ma za duzo pieniędzy.
2. Jakim cudem pracyjesz na 1/4etatu za 500zl i placisz 650? Czemu tylko tyle pracujesz? Z czego zyjesz?

O zwolniebiu z kosztow decyduje sad i to nie na podst wydruku tylko zaswiadczen o zarobkach.

Jesres zdrowy? Opiekujesz sie dzieckiem?

Wlasnie Tydzien temu urodziła drugie ze swoim konkurentem z którym mieszkają w socjalu przyznanym przez m.st. Warszawa. Formalnie moja umowa jest na 1.4 etatu zarabiam okolo 2.5tys. Jestem zdrowy do dziecka zostały mi ograniczone prawa. Ta kobieta wyprowadzila sie i sam niewiem gdzie mieszka urwala kontakt nie widuje dziecka ..

Zarabiając 2.5 tys stać cię na płacenie 600 złotych na dziecko. Nie jest to jakaś wygórowana kwota. Sąd słusznie stwierdził, że twoje możliwości zarobkowe przekraczają twoje lewe 500 złotych. 500+ to są pieniądze na dziecko, które mają poprawić mu byt, a nie przenieść odpowiedzialność finansową za dzieci z rodziców na nas podatników. Co do zasady sądy nie biorą pod uwagę pobierania zasiłku 500+ przy ustalaniu wysokości alimentów. Zresztą z twojego drugiego tematu wynika twoje podejście do sprawy.

Ostatnia edycja:
Kondrad2006 napisał:
Pracuje w tej firmie w ktorej mam umowe na caly etat a 500zl to tylko podkladka pod wlasnie ewentualne jej wymyslunki.
Kondrad2006 napisał:
konto utworze na slupa
Kondrad2006 napisał:
Formalnie moja umowa jest na 1.4 etatu zarabiam okolo 2.5tys.
Nie pomagamy tu takim cwaniakom. Proszę radzić sobie samemu. Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót