Obniżenie progu stypendium socjalnego

• Autor wątku Autor wątku Elka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elka87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Starałam się o stypendium socjalne na uczelni. Przed złożeniem wniosków wszędzie była podana informacja, że dochód na jedną osobę na miesiąc nie może przekroczyć 572 zł. Złożyłam wszystkie potrzebne dokumenty w terminie a po miesiącu dostałam decyzję, że nie przyznano mi stypendium, ponieważ obniżono próg stypendium i teraz wynosi on 500 zł. Czy uczelnia ma prawo zmienić sobie próg stypendium? Powiem szczerze, że przeczytałam cały regulamin na stronie uczelni, ale ja nigdzie nie znalazłam informacji, że mogą coś takiego zrobić:( Jeśli jednak mają takie prawo, to w takim razie co powinnam napisać w odwołaniu? Jakich argumentów użyć? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

ma prawo obniżyć (np. uczelnia ma mało pieniędzy a wpłynęło dużo podań o stypendia), Progiem granicznym jest tu chyba 351 zł - czyli studenci o dochodach niższych muśzą dostać stypendium

Co w takim razie powinnam napisać w odwołaniu? Jakich argumentów użyć, aby była szansa, że to odwołanie pomoże? Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc...

Możesz opisać dokładnie swoją sytuacje - dojazdy, np jeżeli ogrzewanie domu na zimę - to u nas dobry argument - np ogrzewanie centralne. Poza tym rodzeństwo o ile masz jak się ucza to koszty podręczników itd.
Czasem jak uczelni zostaną pieniądze sami rozdzielają później.
Warto sie odwoływać. U nas w tym roku próg jest 600zł...

niestety, ale stypendium nie przysluguje jesli zostal przekroczony prog uprawniajacy do tego stypendium, pozostaje czekac na informacje o podwyzszeniu progu

Czyli co, nie ma sensu pisać odwołanie?

Ma sens! Pozdrawiam.
PS. akurat w tym jestem obeznana;p

Czy to wystarczy? A co jeśli nie mam rachunków za podręczniki rodzeństwa? Czy do tego odwołania muszę dołączyć jakieś załączniki?

Mam jeszcze jedno pytanie. Ile czasu ma uczelnia żeby odpowiedzieć na przesłane odwołanie?

Bardzo proszę o pomoc. Nie dostałam żadnej informacji z uczelni odnośnie odwołania. Minłą już ponad miesiąc. Czy nie jest przypadkiem tak, że uczelnia ma obowiązek przesłać jakąkolwiek informację w ciągu miesiąca? Jeśli tak jest to co mogę zrobić? Będę wdzięczna za pomoc.

Powrót