Obniżenie zarobków

• Autor wątku Autor wątku benny100000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benny100000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem pracownikiem bardzo duzej fimy pracuje juz 11 lat na 1/2 etatu w godzinach 01.00-05,00 , jest nas 4 osoby w takim samym wymiarze pracy .
Dzis sie dowiedzialem ze zostaje przeniesiony na zmiane od godziny 18.00-22.00 , nie bylo by problemu gdyby nie fakt ze zostana wtedy zmniejszone moje zarobki o 3 godziny nocne dziennie .Przy moich zarobkach 550 zl. oznacza to ze bede zarabial okolo 440 jest to bardzo duża różnica .
I tu moje pytanie czy pracodawca moze przesunac tylko mnie pomijajac tamte 3 osoby (niewspomne juz o tym ze jest na tym dziale okola 15 pracownikow zatrudnionych na 3/4 etatu ) nie wiem co zrobic zeby temu zaradzic ,jestem najmniej zarabiajaca osoba w tej firmie a teraz po tej obnizce to juz wogole chyba i w polsce.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
P.S. Nadmienie ze maż naszej kierowniczki ktora wlasnie mi zalatwila to przeniesienie pracuje na 3/4 etatu właśnie na tej zmianie 18.00-24.00.
kiedys sie upomnialem o wiekszy etat skoro mogła porzyjac meza na 3/4 odopwiedziala mi ze nie ma w tej chwili takiej mozliwosci msci sie czy jak nie wiem.Firma nie jest prywatna tylko panstwowa

Zmiana warunków pracy zawartych w podpisanej umowie o pracę wymaga wypowiedzenia zmieniającego.
Pracownik może przyjąć nowe warunki lub je odrzucić.
Podstawa prawna - Art. 42. kp.
O wypowiedzeniu zmieniającym było już pisane na forum.

Powrót