Obniżona ocena roczna z powodu wypadku w pracy

• Autor wątku Autor wątku domel2411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domel2411

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.
Miałem wypadek w pracy nie z mojej winy100 proc platny.Nie było mnie 5 miesięcy(operacja,rehabilitacja). Po powrocie w lutym wypadała akurat ocena roczna,została ona przez to obniżona.W uzasadnieniu podano właśnie absencję,wszystkie inne kryteria były ok. Czy pracodawca miał prawo do obniżenia mi oceny? Wiąże się to z brakiem podwyżki.

Ps. Chorobowe rozciągnęło się na zeszły rok i miesiąc tego roku,więc przyszła ocena zapowiada się też niska,skoro oceniają absencję. Czy można karać 2 razy za to samo?

domel2411 napisał:
Czy pracodawca miał prawo do obniżenia mi oceny?
Zapewne tak , należy sie zapoznać z kryteriami jakie są brane pod uwagę przy ocenie , może jest szansa na odwołanie skoro wypadek był przyczyną nieobecności

Kryteria nie są jawne dla pracowników,co jest kolejną patologia w tej firmie. Kogo byś mie pytał(przełożeni,HR),każdy podaje Ci inna odpowiedź,w dodatku wymijajaca. Niby za obecności są jakieś punkty,ale na rozmowie dowiedziałem się tylko tyle,że mam ich zero i jeszcze mi minusowe naliczyli. Ale ile tych punktów mogę mieć i za jaki okres nieobecności to już się nie dowiedziałem. Także tego,jak one wpływają na ogólną ocenę.

Powrót