Obowiązek naprawy auta po szkodzie

• Autor wątku Autor wątku Vonbeckham
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vonbeckham

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzień dobry,

Mam taką zagwozdkę prawną, dość istotną. Moja mama miała stłuczkę (skasowany praktycznie lewy bok plus opona), nie była sprawcą. Po bardzo długim procesie uzyskania odszkodowania z polisy OC sprawcy ubezpieczyciel wydał decyzję, ale co ważne - dzień przed terminem na złożenie dokumentów. Nie wiem, na ile prawnie mógł tak zrobić. To jeden problem. Druga istotna sprawa to, że właścicielem auta jest mój ojciec, z którym mama jest po rozwodzie od ponad roku (mama to współwłaściciel, postępowanie o podział majątku dopiero ma się rozpocząć). Otrzymał on (ojciec) jednak upoważnienie na naprawę auta (tak, żeby ubezpieczyciel nie wypłacał gotówki, tylko naprawił auto w ramach odszkodowania - dzięki temu ani tata ani mama nie otrzymaliby gotówki, ale auto zostałoby naprawione za pieniądze ubezpieczyciela), które podpisał. Moja mama dała upoważnienie rzeczoznawcy oraz Panu, który zajmuje się odszkodowaniami, obsługiwał w tym procesie moją mamę i dał auto zastępcze (zwykła firma ubezpieczeniowa). I teraz Pan od obsługi ubezpieczenia nie wysłał (w poniedziałek mijał termin) upoważnienia, a ubezpieczyciel zapytał się, czy moja mama ma "dowód wręczenia upoważnienia rzeczoznawcy" i oczywiście nie bierze roszczenia pod uwagę. Co zrobił ubezpieczyciel, to przelał jedną połowę (szkoda wyceniona na trochę ponad 4 tysiące) pieniędzy za zdarzenie mojemu ojcu, a drugą połowę ma przekazać mamie.

I teraz co z tym fantem można w ogóle zrobić, czy da się coś zrobić bez interwencji sądu i uzyskać od ojca drugą połowę na naprawę? Albo żeby to on musiał przelać pieniądze na naprawę? Tym bardziej, że też jest właścicielem auta. Teraz idzie termin od uzyskania ubezpieczenia do naprawy, po którym mama traci auto zastępcze, a niestety mieszka poza miastem do którego musi dojeżdżać do pracy. Co można w tej sytuacji zrobić? Jakieś pismo przedsądowe do ojca? Kto w ogóle ma odpowiedzieć za uchybienie złożenia upoważnienia?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Powrót