Obowiązek nauki 18 lat????

• Autor wątku Autor wątku nata3634
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nata3634

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o odpowiedz osób ktore sie znaja.
Mam 17 lat, 4 miesiecznego syna, do stycznia bylam zapisana do szkoly zaocznej. Poniewaz mam poblem i nie ma sie to zajac malenstwem (pracuja i maja 2 malych dzieci) . Chciała od rzesnia isc wieczorowo, syn bedzie wiekszy, nie bedzie takiego problemu z zostawieniem go komus pod opieką. Mama hciala zabrac papiery ze szkoly a sie okazało ze nie moze bo jesli nie bede chodzila do szkoly do 18 r.z to kara 5000tys zl. n
Nie wiemy teraz co robić.. Doczytalam
Obowiązek nauki jest spełniany (art. 16 ust. 5a ustawy o systemie oświaty):

przez uczęszczanie do publicznej lub niepublicznej szkoły ponadgimnazjalnej – pkt 1,
przez uczęszczanie na zajęcia realizowane w formach pozaszkolnych w placówkach publicznych i niepublicznych posiadających akredytację - pkt 2,
przez uczęszczanie na zajęcia realizowane w ramach działalności oświatowej prowadzonej przez osoby prawne lub fizyczne na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807) – pkt 3,
przez realizowanie, zgodnie z odrębnymi przepisami, przygotowania zawodowego u pracodawcy - pk

Czyli mogą to być jakies praktyki, czy coś? Co może być zastepstwem za chodzenie do szkoły? Badz jak rozwiazac to inaczej?

Sam miałem w klasie 3 dziewczyny mamy, które bez problemu skończyły szkołę i zdały maturę. W Konstytucji RP masz prawo pobierać naukę do 18 roku życia. Tudzież od 16 lat osoba moze być zatrudniona np. na 1/2 etatu, aby utrzymać, jak w tym przypadku dziecko. Dużo kobiet z dziećmi pobiera naukę w prywatnych szkołach średnich typu cosinus, gremius itd. Ale pracodawca nie przyjmnie dziewczyny na staż gdy nie ma średniego wykształcenia. Więc lepiej ułożyć na spokojnie życie i skończyć szkołę średnią.

Ostatnia edycja:
Powrót