Obowiązek podawania cen brutto

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
773
Witam czy w transkacjach między przedsiębiorcami istnieje obowiązek podawania ceny brutto? czy są jakieś art mówiące o tym? wiem że dla konsumentów trzeba podawać kwoty brutto natomiast dziś miałem nie przyjemną sytuacje z kontrahentem który nie chciał zapłącić ponieważ nie został poinformowany iż cena jest netto a ja uznałem żę jest to oczywiste co w takiej sytuacji na przyszłość czy trzeba koniecznie informować kontrahenta przedsiębiorce o tym iż cena jest netto?

istnieje obowiązek podawania ceny brutto?

Ceny powinny być podawane jako wartość brutto. Z treści art. 3 ust. 2 Ustawy z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług wynika, że w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru lub usługi podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług lub podatkiem akcyzowym. Przez cenę rozumie się również stawkę taryfową.

Ostatnia edycja:
okey ale dla konsumenta a w transakcjach miedzy prdsiebiorcami ?

W umowach z udziałem konsumentów należy posługiwać się cenami brutto. W umowach z przedsiębiorcami można stosować ceny netto, ale trzeba pamiętać o zamieszczeniu informacji, że do ceny zostanie doliczony podatek VAT. W umowach z konsumentami należy podawać ceny w kwotach brutto.

Ostatnia edycja:
Powrót