Obowiązek podawania danych osobowych administratora serwisu

• Autor wątku Autor wątku Domek_z_Kart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Domek_z_Kart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Zakładam serwis internetowy, który będzie darmowy w użytkowaniu, a jedyny planowany dochód z jego tytułu będzie pochodził z wyświetlania reklam (nie posiadam działalności gospodarczej). Chciałbym zredagować regulamin umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną i zasady korzystania z serwisu, w którym będę używał terminu Administrator. Czy wobec tego mam obowiązek wyraźnego podania swojego imienia i nazwiska czy wystarczy zapis, coś w stylu, właściciel i autor serwisu?

Używałem wyszukiwarki, ale nie udało mi się znaleźć informacji na ten temat. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Ja mam podobny problem, czytelnik mojej www zarzucił mi że nie dopełniłem obowiązków ustawowych i jesli nie opublikuję danych osobowych, to skieruje sprawę do organów.

Ustawa nakazuje:
§ Art. 5.
1. Usługodawca podaje, w sposób wyraźny, jednoznaczny i bezpośrednio dostępny poprzez system teleinformatyczny, którym posługuje się usługobiorca, informa-cje podstawowe określone w ust. 2–5.
2. Usługodawca podaje:
1) adresy elektroniczne,
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres.

Nie mam zarejestrowanej firmy, strona jest hobbystyczna, ale mam od kilku lat stałych reklamodawców, z czego mam dość przyzwoity dochód.

Warto dodać:
Przepis prawny:
Rozdział 5
Przepisy karne
Art. 23. Kto wbrew obowiązkom określonym w art. 5 nie podaje danych, o których mowa w art. 5 ust. 2, 3 lub 5, albo podaje dane nieprawdziwe lub niepełne, podlega karze grzywny.

czyli do 5000 zł, znam osobę, która za brak takich danych dostała grzywnę 250 zł

Powrót