obowiązek ponownej kontroli

• Autor wątku Autor wątku Niedowiarekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niedowiarekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, mam problem z urzędem budowlanym i prosiłbym o podsunięcie rozwiązań. Współwłaścicielka prowadzi wojnę z sąsiadami, za punkt honoru powzięła pisanie donosów i utrudnianie życia innym. Mam pisemne jej groźby, że póki nie wyrzucę lokatorów to będzie mnie dręczyć finansowo w ten sposób. Posiada już wyrok z art. 107, nie jest to osoba z którą można się porozumieć.
Próbuje obecnie na urzędzie budowlanym wymóc remonty swoich części nieruchomości moim kosztem np. celowo uszkadza bramę a potem donosi, że nie jest sprawna. Pinbud w pierwszej instancji zawyrokował przeprowadzenie remontów które najwidoczniej niewystarczająco mnie obciążały finansowo, współwłaścicielka odwołała się do instancji wyżej wojewódzkiej aby zacząć procedurę od nowa co Winbud zatwierdził.
Inżyniera do kontroli pierwszej wybiera współwłaścicielka, tych których ja wybrałem próbowała zastraszać, że będzie ich ciągać po sądach i odmawiali usługi. Koszty zostały poniesione 50/50 Wynik kontroli był moim zdaniem stronniczy mimo tego dla współwłaścicielki niewystarczająco korzystny.
Moje wiec pytania:
-czy mogę coś ugrać w Izbie Inżynierów Budowlanych skoro urząd budowlany stwierdził, że kontrola była zbyt ogólna? Zwrot kosztów lub ponowne przeprowadzenie?
-Czy istnieje podstawa prawna by współwłaścicielkę obarczyć kosztami ponownej inspekcji?
-art. 81C ust. 4 czy nie lepiej podejmować teraz żadnych działań i poczekać na zlecenie przez urząd kontroli? Może byłaby bardziej obiektywna i wiążąca skoro urząd by ją przeprowadzał?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót