Obowiązek pracy po zakończeniu stażu

• Autor wątku Autor wątku stażysta29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stażysta29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam kilka pytań odnośnie stażu.
1) Czy stażysta musi mieć przydzielonego opiekuna (jest o nim mowa w umowie z urzędem pracy) ?
2) Czy stażysta musi mieć plan stażu z rozpisanymi jego obowiązkami ?
3) Czy kierownik stażu może rozliczać stażystę z jego wydajności. Ja rozumiem zapis w umowie gdzie jest napisane że stażysta ma się starać ale czy taka sytuacja jest dopuszczalna: Zakładam hipotetycznie pracę przy pakowaniu towaru do wysyłki. I normalny pracownik pakuje według szefa 5 kartonów na minutę a ja 3. I szef żąda żebym w ciągu tygodnia podniósł swoja wydajność w pakowaniu do 5. Bo u niego w firmie wolniej niż 5 na minutę nie można robić.
4) Czy legalne jest wywieszenie na zakładzie listy pracowników którzy pracują za wolno ? (oczywiście też się na niej znajduje)

Przepraszam piszę*o późnej porze i zapomniałem o najważniejszym pytaniu
Już w czasie pracy dowiedziałem się o tym że jako normalny pracownik będę często pracował w nocy. Jako stażysta pracuję do 22, jednak ze względu na sytuację rodzinną nie jestem w stanie być poza domem przez noc. Dodatkowo dowiedziałem się (jak to się mówi wyszło w praniu) że normą jest praca po 10h dziennie. Czy w takich okolicznościach ja muszę zgodzić się na podpisanie umowy po zakończeniu stażu czy mogę odmówić ? Oczywiście wiem że mogę odmówić ale w umowie z urzędem jest informacja o zwrocie stypendium. Nie uśmiecha mi się więc pracować jeszcze jakiś czas żeby potem musieć zwracać wszystko co zarobiłem.
PS.
Chciałem zedytować poprzedni post ale nie ma takiej możliwości. Więc musiałem dodać odpowiedź. Za błąd przepraszam ale tak jak mówiłem jest dość późna pora

1) Tak.
2) Musi zostać z nim zapoznany... mieć niekoniecznie.
3) Stażysta ma się uczyć wykonywania pracy na danym stanowisku poprzez praktykę. Moim zdaniem więc stażysta nie powinien być rozliczany wg. normy dla pracownika, który otrzymuje wynagrodzenie za pracę, a nie stypendium oraz ze względu, iż stażysta... po pierwsze - ma się uczyć wykonywania zawodu, po drugie - jego wynagrodzenie na stażu i tak jest stałe i nie zależy od wyrobionej normy. Co też nie oznacza, że stażysta ma się nie starać dorównać pracownikom. Staż to tez okres na przyjrzenie się przyszłemu pracownikowi, więc jeśli stażysta nie wykaże zaangażowania z zatrudnieniem może być różnie...
4) Stażysta to nie pracownik... i posiłkując się tą definicją radzę zapytać, wręcz zgłosić sprawę w PUP. A czemu ma służyć ta lista? Ma motywować? Tylko kogo?
stażysta29 napisał:
Czy w takich okolicznościach ja muszę zgodzić się na podpisanie umowy po zakończeniu stażu czy mogę odmówić ?
O to należy zapytać PUP. Oni muszą ocenić czy jest to tzw. "odpowiednia praca" w rozumieniu przepisów ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. choć po tych 10 godzinach mam wątpliwości, ale muszą być dowody na to, że pracodawca zmusza do nadgodzin.
stażysta29 napisał:
w umowie z urzędem jest informacja o zwrocie stypendium.
Zacytuj dokładnie co jest napisane i podaj tytuł/nazwę dokumentu.

W przypadku nieuzasadnionej rezygnacji z udziału w stażu lub odmowy podjęcia pracy po ukończeniu stażu, w sytuacji gdy organizator stażu przedstawi ofertę zatrudnienia - Uczestnik zostanie pozbawiony statusu bezrobotnego , a Realizator zażąda od Uczestnika zwrotu kosztów poniesionych w związku z dotychczasowym jego udziałem w stażu tj.: stypendium stażowe, koszty dojazdu na staż, badania lekarskie. Realizator zażąda również od Uczestnika zwrotu kosztów poniesionych w związku z udziałem w stażu (stypendium, koszty dojazdu, badania) w przypadku przerwania zatrudnienie, o którym mowa w 4 pkt 10

pkt 10 podjęcia pracy na okres co najmniej trzech miesięcy, w sytuacji przedłożenia przez Organizatora oferty zatrudnienia po zakończonym stażu.

Odnośnie nadgodzin przepraszam że wprowadziłem w błąd bo zapomniałem dopisać że godziny są rozliczane kwartalnie więc 10h dziennie i potem mi odliczą.

Powrót