Obowiązek szkolny. PILNE!

• Autor wątku Autor wątku birowka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

birowka1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
W tym momencie mam 17 lat, 18 kończę w listopadzie tego roku.
Chodzę do drugiej klasy technikum, i mam możliwość wyjazdu do pracy. (oczywiście po 2-3 latach kontynuował bym naukę w prywatnej szkole dla dorosłych)
I w związku z tym mam pytanie, czy aby zakończyć szkołę muszę czekać do listopada następnego roku? Przecież skoro wiem, że nie będę kontynuował nauki w tej szkole, to bez sensu jest płacenie za bilety przez to kilka miesięcy.

Byłem dziś w sekretariacie, i powiedziano mi, że szkoła nie robi problemów, tylko trzeba się dowiedzieć jak będzie w gminie.
Wydaje mi się, że gdy by rodzice podpisali, że zgadzają się na moje zakończenie szkoły to nie powinno być problemów

birowka1 napisał:
I w związku z tym mam pytanie, czy aby zakończyć szkołę muszę czekać do listopada następnego roku?

Nie, szkołę możesz porzucić w każdej chwili. Gmina zachowa się tak jak przewiduje prawo.

birowka1 napisał:
Wydaje mi się, że gdy by rodzice podpisali, że zgadzają się na moje zakończenie szkoły to nie powinno być problemów

Nie ma takiej opcji. Mogą być problemy.

Przypomniało mi się, że mój brat na początku uczęszczał do liceum. Po zakończeniu pierwszego semestru stwierdził, że chce przenieść się do zawodówki. I przestał chodzić do liceum (czyli pół roku siedział w domu) a od następnego roku poszedł do zawodówki, i żadna kara, a nawet żaden list nie przyszedł rodzicom.
Czyli co, mogę przerwać teraz naukę i powiedzieć, że chcę przenieść się na inny kierunek (i że obecnego nie chcę kontynuować) i zacząć od pierwszej klasy? Później ewentualnie we wrześniu (gdy będzie brakowało mi dwóch miesięcy do 18 ) złożyć podanie do jakiejś szkoły, pochodzić te dwa miesiące i wybrać papiery jako już dorosły człowiek?

Obowiązek nauki realizuje się poprzez:
uczęszczanie do szkoły ponadgimnazjalnej, udział w zajęciach w ramach kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych w akredytowanych placówkach, odbywanie przygotowania zawodowego u pracodawcy - może zainteresuje cię ten ostatni punkt?

Powrót