Obowiązek szkolny po 18 roku życia?

• Autor wątku Autor wątku Ven00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Ven00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Chciałbym poradzić się kogoś, kto miał już styczność z tym tematem.
Otóż.. Moja córka od września 2009 roku nie uczęszcza do szkoły (nie jest nawet w żadnej zapisana, bo z poprzedniej Ją wydalili). Ma nadzór kuratora, który przyznano jej przez niechodzenie do szkoły.

Ostatnio przyszedł list, że Moja córka zostanie wysłana w ciągu 14 dni do szpitala psychiatrycznego oddalonego o 200km od miejsca zamieszkania.

Kurator dzwoniąc zaznaczyła, że nie możemy z żoną odwoływać się do Sądu, bo jest to już postanowione i niczego nie da się zmienić. Gdy żona stwierdziła, że po ukończeniu przez córkę 18 roku życia (w listopadzie tego roku) Sąd wreszcie da Nam spokój, Pani kurator oznajmiła, że to nic nie zmieni. Bo właśnie wtedy zajmą się ukończeniem przez córkę gimnazjum (Jest nadal w 2 klasie. Dowiadywałem się, że ukończenie gimnazjum jest obowiązkowe, ale po 18 roku życia podobno nie ma obowiązku szkolnego?).

Jestem całkiem "zielony" w tych sprawach, a chciałbym pomóc jakoś córce, aby nie została zamknięta w szpitalu.

Czy Sąd może po 18 roku życia zmusić córkę do obowiązku szkolnego?
I czy nie możemy razem z żoną odwoływać się do Sądu o nieposyłanie córki do Szpitala Psychiatrycznego?
Córka chodziła do psychiatry, który miał wydać oświadczenie Sędziemu, co do stanu jej zdrowia psychicznego.
Psychiatra oświadczył, że niechodzenie do szkoły MOŻE być na tle psychicznym i nerwowym, lecz nie może tego stwierdzić po kilku wizytach.
Na tej podstawie Sędzia postanowił wysłać córkę do szpitala. Czy miał prawo?
Bardzo prosiłbym o odpowiedź. Córka miała być wysłana już 2 tygodnie temu (12 marca w piątek), lecz wieści nadal brak. Gdy dzwonimy do Pani kurator odpowiada, że mamy czekać. Ale ile można?

Pozdrawiam.

Po ukończeniu 18 roku życia nie ma obowiązku szkolnego.

Dziękuję za odpowiedź.
A co z tym szpitalem? Wie ktoś?

Obowiązek nauki jest do 18 roku życia. Dobrowolnie gimnazjum można kończyć dziennie do 21 roku życia, jeżeli nie to wywalają. Obowiązek ustaje z momentem osiągnięcia pełnoletności. Co do szpitala to rodzice nieletniego muszą brać udział w procesie wydawania orzeczenia o zamkniecie w szpitalu. Jeżeli córka jest już pełnoletnia to powinieneś powiedzieć Pani kurator, ze nie masz pełnomocnictwa od córki aby mówić na jej temat, zagrozić prokuratorem o nękanie ich i pełnoletniej osoby a sad swoja decyzje może wywalić do kosza bo prawo nie działa wstecz wglądem nabytego przez córkę prawa pełnoletności. Czyli nie może ona być pozbawiona pełnoletności. Orzeczenie sądu jest na chwile obecna bezprzedmiotowe bo tyczy sie obowiązku szkolnego osoby niepełnoletniej
a twoja córka taka nie jest wiec nie mogą nic . Zgłoś sprawę na Policję ( z córką oczywiście) i idź do rzecznika praw obywatelskich itp. nic nie mogą zrobić jej!!!!
Mogli ja zabrać jak była nieletnia bo tyczyło sie jej obowiązków jako nieletniej teraz jest ona poza ich zasięgiem. Może jeszcze ta "bystra" kurator powie ze zabiera pełnoletnia osobę do domu dziecka??? Córka ma takie same prawa i obowiązki co 60 letnia osoba w chwili obecnej. PZDR!!

Wiem, że jako społeczeństwo nie znamy swoich podstawowych praw i urzędnicy wykorzystują to aby łamać nasze prawa. Jednak takie coś bulwersuje bo to co gada ta kuratorka to przestępstwo. Ona będzie chciała wam wkręcić, że córka mimo pełnoletności jest chora i musie iść do szpitala, to orzeczenia wydane było na potrzeby spełnienia obowiązku szkolnego przez nieletniego i nie ma mocy prawnej dla osoby pełnoletniej. Jeżeli córka odebrała papiery z gimnazjum ( zrezygnowała) to kurator nie ma prawa w ogóle interweniować w sprawie szkoły.
Idźcie do jakiegoś adwokata i przedstawcie mu sprawę, wystarczy z urzędu:cool:

Hej. Czy jeżeli ukończyłam 18 lat. ale niestety pod koniec roku nieco zaniedbałam obowiązek chodzenia do szkoły, to czy szkoła ma prawo narzucić mi kuratora i zakaz opuszczania kraju? Jak się przed tym bronić??

Bella 999 napisał:
czy szkoła ma prawo narzucić mi kuratora i zakaz opuszczania kraju?
Odpowiedź brzmi: NIE. :ok: Czy zamierzasz uciekać przed szkołą za granicę? :confused:

Pytanie jak ta cala sytuacja ma sie do przepisow:

[1] Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty

[1] Art. 15.
1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia.

2. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia.

Podepnę się pod temat.
Córka ma problemy zdrowotne (fobie społeczną) przez co dosyć długo nie chodziła do szkoły, nadal ma z tym problem. Jest w drugiej klasie LO. W styczniu tego roku skończyła 18 lat. Dziś dostałam pismo ze szkoły w którym grozi mi się, że jeśli w ciągu 7 dni córka w szkole się nie pojawi, nałożą na mnie grzywnę. Czy działania szkoły są zgodne z prawem?

Widocznie szkoła skierowała sprawę do sądu. Sąd nakazał w trybie natychmiastowym orzec karę grzywny, jak to napisane w postanowieniu ze szkoły. Na pewno nie ma tam info o sądzie?

Nie ma wzmianki o sądzie, poza tym od miesiąca córka jest osobą pełnoletnią.

Grzywnę może sąd nakładać, ale nie szkoła. Przejrzeć regulamin szkoły.

Napisali mniej wiecej tak....córka nie uczęszczając do szkoły nie wypełnia obowiązku szkolnego określonego postanowieniem ustawy z 1991r itd....Niepodjęcie przez córki nauki w terminie siedmiodniowym spowoduje zastosowanie wobec pani środków przymusowych poprzez nałożenie grzywny....

Czyli poprzez sąd. Musieli powiadomić o zaistniałej sytuacji sad nieletnich. A to, że skończyła 18 nie ma znaczenia. Sprawa dotyczy wcześniejszej pory, kiedy była nieponoletnia i musiała do 18 się uczyć.

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to córka jako osoba pełnoletnia może sama decydować o sobie i swojej dalszej edukacji, ale obowiązek ustał w chwili nabycia pełnoletności...teraz może, ale nie musi się uczyć...czy sąd może działać wstecz?

Prawo nie działa wstecz. Jeśli szkoła wysłała sprawę o nieprzestrzeganiu obowiązku przez córkie, gdy nie miała 18 lat, to może wszcząć postępowanie o ukaranie.

Jakiś czas temu lekarka- psychiatra córki poinformowała ją,że obowiązek nauki ustał po skończeniu przez córkę gimnazjum....teraz już nic z tego nie rozumiem.
Oczywiście ubolewam nad tym, że córka opuszcza lekcje, ale jest to ściśle związane z jej chorobą. Wizja wysokiej grzywny mnie przeraża zwłaszcza, że sama wychowuje dzieci i nie stać mnie na jej zapłacenie. Szkoła doskonale zna sytuację i padła nawet propozycja dokończenia nauki zaocznie.

Luislo napisał:
Prawo nie działa wstecz. Jeśli szkoła wysłała sprawę o nieprzestrzeganiu obowiązku przez córkie, gdy nie miała 18 lat, to może wszcząć postępowanie o ukaranie.

Podstawa prawna?

Powrót