Obowiązek ubezpieczyciela

• Autor wątku Autor wątku Anette78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anette78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc/podpowiedź w sprawie ubezpieczenia samochodu. Nabyliśmy z mężem samochód (20-letni). Ponieważ samochód miał jeszcze ważne przez długi czas OC poprzedniego właściciela, zostaliśmy przy tym ubezpieczeniu, wykupując dodatkowo AC, NNW i Assistance.

Moje pytanie brzmi: czy ubezpieczyciel miał obowiązek poinformować nas – jako nowych właścicieli auta - o kończącym się ubezp. OC?

Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.

M.

Nie ma obowiązku informowania o kończącym się ubezpieczeniu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Czyli w takim wypadku polisa automatycznie wygasa.

Tak, po zmianie właściciela polisa trwa do końca i nie wznawia się automatycznie. Watro też zgłosić do TU w którym jest OC zakup pojazdu aby uniknąć niespodzianek na koniec okresu ubezpieczenia, większość TU robi rekalkulację składki na nowonabywcę, po zgłoszeniu zakupu dostaje się informację o ewentualnej dopłacie, w przypadku braku zgłoszenia po zakończeniu polisy dostaniemy nie propozycję, a informację o ewentualnej dopłacie, a może to być dość przykre doświadczenie jeśli nowy właściciel ma np. wiek poniżej 26 lat, krótko prawo jazdy - do 3 lat, bądź szkodowość.

Ostatnia edycja:
Niestety już za późno, zawsze ubezpieczyciel informował nas o tym, że kończy się ubezpieczenie, dlatego nie przyszło nam do głowy, że w takim przypadku jak opisałam, jest inaczej :(
Bardzo dziękuję za pomoc!

Anette78 napisał:
Niestety już za późno, zawsze ubezpieczyciel informował nas o tym, że kończy się ubezpieczenie, dlatego nie przyszło nam do głowy, że w takim przypadku jak opisałam, jest inaczej :(
Bardzo dziękuję za pomoc!
Czekaj na list z UFG.

Niestety nie musimy już czekać na list 😒
Przykre głupie doświadczenie, żeby to człowiek chciał oszukać i słusznie poniósł karę. A tu zwykła pomyłka.
Niesamowite jest to, że system nie wspiera dziś człowieka, choćby wysyłając monit, tylko czeka i wlepia karę.
A kara większa niż wart samochód, którym jeździsz. Ehh

Anette78 napisał:
A tu zwykła pomyłka.
Niesamowite jest to, że system nie wspiera dziś człowieka, choćby wysyłając monit, tylko czeka i wlepia karę.
Pełna zgoda. Niestety nasze państwo coraz bardziej przypomina bandziora czyhającego z bejsbolem w krzakach na przypadkową ofiarę i niestety tworzy cały system pułapek prawnych aby tych ofiar bandziorowi nie zabrakło.

Dla pocieszenia możesz złożyć wniosek o raty, nawet 24 i bez odsetek, a także o umorzenie całkowite lub częściowe, ze względu np. na sytuację materialną. Chociaż nie słyszałem, żeby komuś umorzyli. Ale raty dają bez większego problemu.

Powrót