Obowiązek uzupełnienia zgłoszenia budowy wolno stojącego garażu blaszanego.

• Autor wątku Autor wątku ZidaneNS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZidaneNS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, postanowiłem zgłosić postawienie garażu blaszanego na działce przez wpuap a w odpowiedzi dostałem takie postanowienie:
P O S T A N O W I E N I E n r x/2026
Na podstawie art. 30 ust 5c ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (t.j. Dz. U.
z 2026 r. poz. 524 ze zm.) oraz art. 123 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania
administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 1691, zwany dalej "k.p.a."),
p o s t a n a w i a m
nałożyć na abc,
obowiązek uzupełnienia zgłoszenia budowy wolno stojącego garażu na działce nr xyz, o brakujące dokumenty:
1. dostarczyć rysunki budynku wraz z opisem zawierającym jego podstawowe informacje - tj.
długość, szerokość i wysokość budynku, kąt nachylenia połaci dachowych, podpisane przez
inwestora (art. 30 ust 2a ust. 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane);
2. uzupełnić szkic usytuowania obiektu na mapie tj. proszę wskazać długość i szerokość
budynku oraz wskazać gdzie będą znajdować się okna, drzwi i bramy (art. 30 ust. 2a Prawa
budowlanego);
3. dostosować odległość między projektowanym budynkiem a istniejącym budynkiem na
działce nr "xxx" zgodnie z § 271 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002
r., w sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie;
4. dostarczyć ostateczną decyzję o warunkach zabudowy na przedmiotową inwestycję (art. 30
ust 2a pkt 3 ustawy z dnia 7 lipca 1994r. Prawo budowlane w powiązaniu z art. 59 ustawy
z dnia 27 marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym Dz. U. z 2026 r.
poz. 538);
5. pisemnie poinformować tutejszy organ o terminie rozpoczęcia robót budowlanych objętych
zgłoszeniem tj. podać dzień, miesiąc i rok; (art. 30 ust. 5d Prawa budowlanego), przy czym
termin ten nie może być krótszy niż 21 dni licząc od dnia uzupełnienia zgłoszenia

Rozumiem, że podpunkty 1 i 2 muszę zaktualizować w związku z podpunktem 3.
Teraz, analizując § 271, wychodzi na to, że mój garaż będzie znajdował się 4 m od granicy działki „xxx”, natomiast dom jednorodzinny sąsiada znajduje się tylko 3 m od tej samej granicy. Jeżeli dobrze rozumiem § 271, w takiej sytuacji powinna być zachowana minimalna odległość 8 m pomiędzy budynkami. Garaż jest bez okien ustawiony tyłem do granicy działki a ściana domu sąsiada jest bez okien.

Czy można w jakiś sposób rozwiązać tę sytuację lub zastosować jakieś odstępstwo? Przed dokonaniem zgłoszenia nigdzie nie znalazłem informacji, że należy zwracać uwagę na odległość pomiędzy budynkami. Wszędzie była przede wszystkim informacja o konieczności zachowania 3 m lub 4 m od granicy działki.
Po co urząd wymaga ode mnie warunków zabudowy w tej sytuacji?
Co dokładnie muszę im dostarczyć?
Jak uzyskać ostateczną decyzję o warunkach zabudowy?(mam już wz)

Czy takie uzupełnienie zgłoszenia można złożyć elektronicznie przez ePUAP?

Nie wiem czy to będzie opłacalne. Ale można przenosić/przesuwać całe budynki i inne nieruchomości.

pasqudek napisał:
Nie wiem czy to będzie opłacalne. Ale można przenosić/przesuwać całe budynki i inne nieruchomości.
No dobrze, ale załóżmy, że zależy mi konkretnie na tym miejscu i chciałbym jednak usytuować garaż 4 m od granicy działki. Czy istnieje jakaś możliwość prawna, „furtka” lub rozwiązanie projektowe, które pozwoliłoby to osiągnąć? Znalazłem informacje że można tą odległość zmniejszyć nawet o 25% tylko jak udowodnić że ściany i dachy są NRO?

Poniższa tabela określa minimalne odległości pomiędzy zewnętrznymi ścianami budynków mieszkalnych, gospodarczych, garaży zlokalizowanych na sąsiednich działkach budowlanych. Podane odległości można zmniejszyć o 25%, jeżeli budynki są zwrócone do siebie ścianami i dachami, które posiadają porycia nierozprzestrzeniające ognia, które dodatkowo nie mają otworów.

RO/RORO/NRONRO/RONRO/NRO
RO/RO16 m16 m16 m12 m
RO/NRO16 m16 m16 m12 m
NRO/RO16 m16 m16 m12 m
NRO/NRO12 m12 m12 m8 m
gdzie:

RO – ściany lub pokrycie dachu rozprzestrzeniające ogień
NRO – ściany lub pokrycie dachu nie rozprzestrzeniające ognia

Jeśli budynek będzie posiadał ścianę oddzielenia przeciwpożarowego, nie musisz zachowywać wymienionych odległości.

Jak będę musiał udowodnić że ściana i dach sąsiada jest NRO? Bo zaraz okaże się ze będę musiał zachować odległość 12 lub 16m.

Powrót