Obowiązek weryfikacji licencji?

• Autor wątku Autor wątku sk1998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sk1998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Z tego co wyczytałem o produktach z licencjonowanym logo danej firmy wynika, że uzyskanie praw autorskich leży po stronie producenta danego przedmiotu, nie sprzedawcy. To znaczy, że jak kupię figurę Irona Mana z chińskiej fabryki to mogę spać spokojnie, że Marvel nie zgłosi się do mnie z pretensjami, czy raczej w tym wszystkim jest mój obowiązek doinformowania się, czy producent wszystko robi legalnie? Jak to koniec końców wygląda?
Pozdrawiam

sk1998 napisał:
... To znaczy, że jak kupię figurę Irona Mana z chińskiej fabryki to mogę spać spokojnie, że Marvel nie zgłosi się do mnie z pretensjami, ...
Do póki nie zechcesz jej sprzedać dalej.

No właśnie zechcę ją dalej sprzedać, ale czy to ma jakieś znaczenie? Zakładając, że producent ma dogadane z daną marką użycie jej logotypu, uiszczone ewentualne opłaty itd. to przecież nie będę drugi raz musiał konsultować to, czy mogę ten produkt sprzedawać? Czy będę musiał? Bardzo proszę o podrzucenie jakiegoś pomocnego artykułu w którym poruszone są te kwestie, albo o jakieś jasne instrukcje, gdzie szukać informacji. Planuje otworzyć sklep, w którym będę sprzedawał dany produkt, który chcę pozyskać od jakiejś fabryki w którym jest wytwarzany i nie mam pojęcia jak w tym wszystkim wygląda sprawa praw autorskich.

sk1998 napisał:
... Zakładając, że producent ma dogadane z daną marką użycie jej logotypu, uiszczone ewentualne opłaty itd. to przecież nie będę drugi raz musiał konsultować to, czy mogę ten produkt sprzedawać? ...
Wtedy działa zasada wyczerpania prawa.
sk1998 napisał:
... Bardzo proszę o podrzucenie jakiegoś pomocnego artykułu w którym poruszone są te kwestie, albo o jakieś jasne instrukcje, gdzie szukać informacji. ...
Nie zajmujemy się "podrzucanie", od tego są wyszukiwarki.
sk1998 napisał:
...Planuje otworzyć sklep, w którym będę sprzedawał dany produkt, który chcę pozyskać od jakiejś fabryki w którym jest wytwarzany i nie mam pojęcia jak w tym wszystkim wygląda sprawa praw autorskich. ...
W Twoim interesie jest upewnienie się o legalności produktu.

Powrót