Obowiązek zakrywania ust a badanie trzeźwości

• Autor wątku Autor wątku Fragmannn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fragmannn

Użytkownik
Odpowiedzi
153
Kierowca samochodu podczas kontroli powinien mieć maseczkę (lub zakryć usta częścią garderoby) i odkryć usta jedynie w celu ustalenia tożsamości podczas legitymowania po uprzednim poleceniu odkrycia wydanym przez f-sza.
Jak się ma powyższy obowiązek do badania trzeźwości? Badanie takie wymaga odkrycia ust, które jest niedozwolone.

Podczas kontroli masz wykonywać polecenia policji. Jak każą dmuchać to dmuchasz bez pajacowania.

Sernik65 napisał:
Podczas kontroli masz wykonywać polecenia policji.
Pewny jesteś, że należy wykonywać polecenia łamania prawa?

A gdzie tu łamanie prawa?

Przebywanie w miejscu objętym nakazem zakrywania twarzy z odsłoniętą twarzą.
Skoro ustawodawca przewidział konieczność odsłonięcia twarzy dla ustalenia tożsamości to mógł i dla badania trzeźwości a nie zrobił tego.

Sernik65 napisał:
Przeczytaj drugie zdanie i się zastosuj.

Nie zamierzam popełnia wykroczenia, nawet na polecenie policjanta. Dodatkowo poinformuję f-sza, że nakłanianie mnie do wykroczenia może podlegać karze.

Jak cię zawiozą na pobranie krwi to nie wiem czy będziesz z tej opcji zadowolony.

Drodzy moi. To forum prawne a nie moralizatorskie czy kącik wujka dobra rada.

Fragmannn napisał:
Drodzy moi. To forum prawne a nie moralizatorskie czy kącik wujka dobra rada.

Również nie jest to forum chłopka roztropka. Odpowiedź prawną już otrzymałeś.

Sernik65 napisał:
Również nie jest to forum chłopka roztropka. Odpowiedź prawną już otrzymałeś.

Masz na myśli to:
Sernik65 napisał:
Podczas kontroli masz wykonywać polecenia policji. Jak każą dmuchać to dmuchasz bez pajacowania.

Odpowiedź typu "bo tak" jest mało merytoryczna. Wskazania podstawy bądź przekonującej interpretacji brak.

Mamy kolizję nakazu zakrywania ust z nakazem wykonywania polecenia f-sza. Odpowiedź nie jest taka oczywista.

Fragmannn napisał:
Mamy kolizję nakazu zakrywania ust z nakazem wykonywania polecenia f-sza. Odpowiedź nie jest taka oczywista.

Nie ma żadnej kolizji a odpowiedź jest oczywista. Tak jak pisałem zastosuj się do drugiego zdania mojej pierwszej odpowiedzi.

Ustawodawca ustanowił katalog przypadków, w których obywatel zobowiązany do zakrycia ust i nosa ma je odsłonić. Badania trzeźwości tam nie ma.

Zgadzam się z powyższym postem @Fragmannn.
Sernik65 napisał:
Odpowiedź prawną już otrzymałeś.
Nie wiem gdzie, bo ja jej nie widzę. Twoja odpowiedź to nic innego jak "wiem, bo wiem".
Mało tego, możemy odmówić badania alkomatem nawet bez tłumaczenia się niemożnością odkrycia nosa i ust.
Dz. U. 1997 Nr 98 poz. 602

Art. 129i. 1. Badanie w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu
przeprowadza się przy użyciu urządzeń elektronicznych dokonujących pomiaru
stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli stan osoby podlegającej badaniu
uniemożliwia jego przeprowadzenie urządzeniem elektronicznym lub osoba ta odmawia poddania się takiemu badaniu. W takim przypadku ustalenie zawartości
w organizmie alkoholu następuje na podstawie badania krwi.
3. Badanie w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu może być
przeprowadzone również w razie braku zgody osoby podlegającej badaniu, o czym
należy ją uprzedzić
Oczywiście takie "kozakowanie" będzie skutkowało dużą stratą czasu.

Natomiast;
Fragmannn napisał:
Kierowca samochodu podczas kontroli powinien mieć maseczkę
Tak dopytam, z czego to wynika ?
Przepis rozporządzenia mówi;
§ 18.2. Obowiązku określonego w ust. 1 nie stosuje się w przypadku:
1) pojazdu samochodowego, w którym przebywają lub poruszają się: jedna osoba albo jedna osoba z co najmniej jednym dzieckiem, o którym mowa w pkt 2, albo osoby zamieszkujące lub gospodarujące wspólnie;

Kierujący podczas kontroli znajduje się w niewielkiej odległości od policjanta.
Istotą wprowadzonego nakazu zakrywania ust i nosa jest zapobieganie sytuacji potencjalnego ryzyka zakażenia. Dopuszczenie do pozostawania bez zakrytych ust i nosa podczas kontroli, w tak bliskiej obecności f-sza byłoby sprzeczne z istotą rozporządzenia.

Odpowiadając na pytanie, wywnioskowałem to.

Kanas napisał:
Zgadzam się z powyższym postem @Fragmannn.

Nie wiem gdzie, bo ja jej nie widzę. Twoja odpowiedź to nic innego jak "wiem, bo wiem".

W zasadzie moja odpowiedź plus odpowiedź Pejotwroc jest taka sama jak twoja. Jak odmówi dmuchania to pojedzie na krew.

W zasadzie powołujesz się na odpowiedź prawną jej nie udzielając.
Udzielisz jej?

Fragmannn napisał:
Kierujący podczas kontroli znajduje się w niewielkiej odległości od policjanta
Jednak w pojeździe jest sam na co przepis zezwala. Podobnie blisko mogą znajdować się osoby znajdujące się w pojazdach obok siebie, stojące na światłach.
Fragmannn napisał:
w tak bliskiej obecności f-sza byłoby sprzeczne z istotą rozporządzenia
Hmmm... to pewnie zatrzymanie podejrzanego też jest sprzeczne, więc od dziś zero zatrzymań ?:)
Szukasz dziury w całym. Nie chcesz "dmuchać" nie dmuchaj, pojedziesz na krew i tyle. To w sumie Twój stracony czas. Już nie pamiętam, ale czy przypadkiem w takiej sytuacji Policja nie zatrzymuje prawa jazdy do 30 dni na okres badań ?

Masz rację, na czas przebywania w pojeździe nie trzeba zakrywać. Wymuszałoby to dawanie urządzenia pomiarowego do ręki kierującemu. W przeciwnym razie, albo kierowca się wychyla na czas badania poza pojazd albo f-sz wkłada na chwilę rękę do wnętrza pojazdu co wymuszałoby zarywanie ust i nosa przez kierującego.

Szczegół o tyle istotny, że obecnie wykonuje się tylko badania kontaktowe urządzeniami dowodowymi. Świeczki nie są obecnie używane.

Kolejny dowód na doskonałość rozporządzenia...

Powrót