Obowiązek zawiadomienia dłużnika o cesji wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku darpadz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darpadz

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam,

Otrzymałem , w dniu wczorajszym wezwanie do zapłaty, od firmy windykacyjnej, kiedy zadzwoniłem dowiedziałem się , że to jest dług sprzedany przez operatora telefonii cyfrowej. Przez 3 lata od zakończenia umowy, nie miałem żadnej informacji o zadłużeniu wobec Polkomtela(nie zmieniałem adresu, telefon i mail od ponad 5 lat mam ten sam), jeżeli jestem faktycznie winny to oczywiście zapłacę, ale czy w tej sytuacji Polkomtel nie powinien mnie poinformować najpierw o zadłużeniu a potem o sprzedaży długu do firmy windykacyjnej ? Miałem dług w wysokości 25 zł, a odsetki wyniosły 390 zł, uważam, że jakąkolwiek informację powinienem otrzymać wcześniej..

nie na takiego obowiązku. Ale słabo bym się przejmował. Skoro sprawa jest starsza niż trzy lata temat jest przedawniony. Nigdzie już nie dzwoń i nie umawiaj się na żadne spłaty. Pilnuj tylko poleconych z sądu

Na pewno nie ma obowiązku ? Bank nie musi informować o cesji ale chyba innych to dotyczy?

OK, tylko nie wiem czy dług jest przedawniony czy nie?...ostatnią kwotę abonamentu zapłaciłem w styczniu 2014r, a ostatni okres rozliczeniowy skończył się w połowie grudnia 2013r. Jak dla mnie, to jest celowe "hodowanie" długu..

Każdy rachunek przedawnia się osobno - po 3 latach od daty wymagalności (wskazany termin zapłaty).
No i jeżeli ma Pan dowody na to, że wszystkie zobowiazania są spłacone, jest to zarzut innej miary.

Analogicznych wątków jest na Forum multum - warto skorzystać z forumowej wyszukiwarki.

Powrót