Obowiązki i prawa na stażu

• Autor wątku Autor wątku Milwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Milwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pytanie odnośnie praw i obowiązków stażysty i pracodawcy-głównie chodzi mi tu o pracodawcę. Czy ja, jako stażysta mam tyle obowiązków ile normalni pracownicy, czy jest to jakaś mniejsza ilość? Czy, jeżeli chciałabym zrezygnować, ze stażu, bo uważam, że jest łamany regulamin i umowa, to będę od razu zabrana z danego miejsca pracy i czy będę mogła dokończyć staż w innej firmie czy będę musiała zacząć od nowa ? I ostatnie, czy mogę po stażu odmówić podjęcia 3-miesięcznej pracy i na nowo zarejestrować się jako bezrobotna ?

Milwa napisał:
Witam.
Mam pytanie odnośnie praw i obowiązków stażysty i pracodawcy-głównie chodzi mi tu o pracodawcę. Czy ja, jako stażysta mam tyle obowiązków ile normalni pracownicy, czy jest to jakaś mniejsza ilość?

Wydaje mi się, że chodzi tutaj o stażystę a nie pracodawcę.
Obowiązki stażysty określa:

1. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych
2. Plan stażu przede wszystkim, jeżeli go nie masz zwróć się do UP o duplikat.
3. Pouczenie wydane przed stażem

Czy, jeżeli chciałabym zrezygnować, ze stażu, bo uważam, że jest łamany regulamin i umowa, to będę od razu zabrana z danego miejsca pracy i czy będę mogła dokończyć staż w innej firmie czy będę musiała zacząć od nowa ?
Najpierw należy zapoznać się z powyższymi dokumentami 1,2,3 i dopiero zastanowić się nad oskarżeniami.
Jeżeli jednak nadal będziesz chciał/a przerwać staż to należy postąpić wg tej procedury:
1. Pismo do UP wraz z zastrzeżeniami
2. Kontynuacja stażu i czekanie na reakcję UP (kontrola, wezwanie pracodawcy do złożenia wyjaśnień)
3. Decyzja UP czy staż przerywasz czy kontynuujesz.
Samodzielne podjęcie decyzji o przerwaniu stażu jest równoznaczne z przerwaniem stażu z winy stażysty.
I ostatnie, czy mogę po stażu odmówić podjęcia 3-miesięcznej pracy i na nowo zarejestrować się jako bezrobotna ?
Możesz nikt cię do pracy nie zmusi. Ale należy liczyć się z karencją 120 dni jeżeli jest 1sza odmowa. Ponieważ jako stażysta miałaś obowiązek zgłosić wszelkie nieprawidłowości do UP na piśmie (co musiałaś własnoręcznie podpisać - pouczenie wydawane przed stażem).

Radzę też poczytać inne wątki bo co jakiś czas pojawia się niemal identyczny post.

Powrót