Obowiązujące akty prawne usług turystycznych

• Autor wątku Autor wątku Konop857
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konop857

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Nie znalazłem nigdzie w internecie, a próbuję napisać odwołanie od nieuznanej reklamacji wakacji biura podróży Itaka, więc chciałbym zapytać jakie akty prawne obecnie normują usługi turystyczne?

Na pewno ustawa z 29 sierpnia 1997 o usługach turystycznych która w internetowym systemie aktów prawnych ISAP posiada tekst ujednolicony.

W niej znajduje się następujący artykuł:
Art. 11. W zakresie nieuregulowanym ustawą do umów z klientami
zawieranych przez organizatorów turystyki i pośredników turystycznych stosuje się
przepisy Kodeksu cywilnego oraz inne przepisy dotyczące ochrony konsumenta

I teraz rodzi się pytanie, na podstawie jakiej ustawy, artykułu domagam się ponownego rozpatrzenia reklamacji?

Ustawa z 30 maja 2014 o prawach konsumenta jasno się zamyka (status w ISAP to obowiązujący):
Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do umów:
(...)
8) o imprezę turystyczną, o których mowa w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r.
o usługach turystycznych (Dz. U. z 2014 r. poz. 196);

Dz.U. 2014 poz. 196 w ISAP to obwieszczenie marszałka sejmu RP które wygasło 16.02.2016 i odsyła mnie do ustawy o usługach turystycznych?

Internet nakierował mnie jeszcze na ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, która w ISAP jest uchylona przez w/w ustawę o prawach konsumenta, więc wszystkie drogi się zamykają.

Zwijając wszystko do jednego pytania, jakie są obowiązujące akty prawne dotyczące ochrony praw konsumenta w usługach turystycznych, na które mogę się powołać pisząc odwołanie od nieuznanej reklamacji?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Więc co mógłbym i powinienem tam napisać?

W odpowiedzi biura podróży jest napisane:
Nadmieniamy, iż w pomimo braku potwierdzenia zarzutów na temat wad - jeśli jesteście Państwo w posiadaniu dodatkowej dokumentacji (która mogłaby przeczyć stanowisku hotelu), uprzejmie prosimy o jej udostępnienie - o co prosimy zgodnie z art. 6.k.c w związku z art. 11 ustawy o usługach turystycznych - co umożliwi nam ponowne rozpatrzenie reklamacji.

Tylko i wyłącznie mogę ich prosić, o szanowne ponowne rozpatrzenie reklamacji? Miałem zamiar wysłać im poważne odwołanie na podstawie jakiejś konkretnej ustawy.

Pozdrawiam

Powrót