Obraz z kamery

• Autor wątku Autor wątku xxx0101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxx0101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam

Planuję zamontować kamerę na rogu mojego budynku.
Kamera ma przedstawiać widok na moją miejscowość na wzór ***mod***
Teraz moje pytanie jakie zgody muszę uzyskać aby potem taki obraz z kamery na żywo mógł być umieszczony np na mojej stronie www i nie było konfliktu z sąsiadami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Żadnej, co do zasady nie będzie tutaj miało miejsce rozpowszechnianie wizerunku wymagające zgody.

Dziękuję za informacje.
Pytam bo jeden z sąsiadów jest konfliktowy i powiedział że jeśli umieszczę obraz żywo z kamery i obejmie jego działkę /dokładnie łąkę i dom oddalony o 250m/ to zgłosi sprawę na policję.
Nie mam zamiaru nikomu robić problemów ale jest wiele kamer w różnych miastach i wsiach i przekazują obraz na żywo.
Cytat "Zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2014r. poz. 121) każdemu przysługuje katalog dóbr osobistych. Jednym z nich jest prawo do prywatności. Także Konstytucja w art. 47 Konstytucji przyznaje każdej jednostce prawo do ochrony prawnej życia prywatnego. Istnienie tych dwóch przepisów jest podstawą do żądania zaprzestania naruszeń, które ingerują w sferę prywatną"

i mam problem czy będzie to legalne ?

Idąc tym tokiem myślenia powinny zostać usunięte większość kamer przekazujących obraz na żywo w internecie. To demagogia.

Powrót