Obraza na pismie

• Autor wątku Autor wątku grubszolot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grubszolot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Szukałem trochę ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. Przytoczę moja sytuacje. Mieszkam w Niemczech, w mojej okolicy jest zawsze problem z miejscem parkingowym. Mieszkam w domu gdzie wynajęte są ogółem 4 mieszkania a właścicielka posiada także busa z przyczepa którego stawia przed domem gdzie teoretycznie znajdują sie miejsca parkingowe do osob wynajmujących mieszkania. Dzisiaj po zaparkowaniu "gdzie kolwiek pod domem" auta , znalazłem karteczkę za szyba po niemiecku : Czy jest to twój garaż , jeśli nie to nie parkuj swojego pieprzonego/lub pierd*&%%% auta ty KURWI SYNU. Kartka została przez turka sąsiada który robi sobie co chce, tzn stawia dwa auta gdzie ponoć każdy przypisane 1 miejsce parkingowe itp.
Reszta nie tyle interesuje nas sytuacja co treść wiadomości. Jak niemieckie prawo odnosi się do obraz tego typu? Nie mam w sumie zamiaru iść na policje czy coś ale nie pozwolę sobie zęby ktoś taki pozwalał sobie na "za dyzo". Bardziej mi zależy żeby go postraszyc droga prawną.

Pozdrawiam

Ten człowiek popełnił przestępstwo obrazy z § 185 StGB (skót od Strafgesetzbuch= niem. kodeks karny). Możesz złożyć wniosek o ściganie (najlepiej pisemnie do prokuratury); masz na to trzy miesiące. licząc od dnia popełnienia przestępstwa. Pamiętaj, że złożenie tego wniosku w terminie jest warunkiem dopuszczalności prywatnego aktu oskarżenia w takiej sprawie. Myślę, że nie powinieneś go "straszyć drogą prawną", lecz doprowadzić dp tego, żeby został ukarany zgodnie z prawem, co w tym wypadku jest dość proste, ponieważ masz w ręku pisemny dowód, który dostarczył Ci sam sprawca.

Bardzo dziękuje za pomoc. Ciężkie jest życie miedzy takimi ludźmi...

Powrót