Obraza osobista co robic

• Autor wątku Autor wątku barbados56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbados56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hallo,
mieszkam za granica i nie znam sie na Prawie w Polsce. Jednakze chcialabym skorzystac z pomocy innych ktorzy moze juz sie z "obraza" zapoznali i jej konsenkwencjami.
Znajona Pani mieszkajaca w Polsce wyslala Email do mojego bardzo dobrego znajomego w ktorym mnie bardzo brzydko obraza bez jakichkolwiek podstaw a takze czesciowo i moja rodzine. Obrazanie i wyzywanie mozna sie domyslec jakich slow uzywala. Ten sam Email przyslala do mnie tez zeby mnie o tym poinformowac jaka z siebie dumna byla stworzac ten Memorial. Zaden zart zaznaczam. Nie wiem czy to podlega pod prawo karne czy cywilne.
Jestem osoba powazna i nie pozwole aby moja rodzine i mnie obrazano w taki bezpodstawny sposob a jej niwo jest dla mnie poprostu zero. Ta Pani jest tak pewna siebie ze jej nic nie zagraza bo ja mieszkam za granica i nic nie moge w tej sprawie zrobic. Ja jednak mam nadzieje i jestem zdania ze nie powinno jej to ujsc jej na sucho.
Bardzo prosze o porady jak mozna taka osobe ukarac , gdzie trzeba to zglosic, jak podjac pierwsze kroki.
Dziekuje bardzo i za kazda rade jestem wdzieczna. Za gramatyke i bledy przepraszam ale lata robia swoje i tastatura tez jest inna.
Pozdrawiam wszystkich milosnikow Forum.
:what: Barbados56

Znieważenie innej osoby jest nie tylko zachowaniem niegodnym, ale też przestępstwem skierowanym przeciwko godności osobistej człowieka.

Zniewaga jest każde zachowanie uwłaczające tej godności, stanowiące przejaw lekceważenia oraz pogardy dla jednostki ludzkiej. Warto przypomnieć, że także w rozumieniu prawa cywilnego, dobra osobiste człowieka, w tym jego cześć, pozostają pod ochroną tego prawa niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach [art. 23 kc].

Nie ulega wątpliwości, że podstawowym kryterium oceny "znieważającego" zachowania są dominujące w danym czasie i miejscu normy obyczajowe. Zachowanie o cechach zniewagi w jednym środowisku społecznym, nie musi być tak samo ocenione i przezywane przez pokrzywdzonego w innym środowisku.

W praktyce zniewaga najczęściej wypowiadana jest w formie wypowiedzi słownej - ustnej lub pisemnej. Sprawca w takiej sytuacji wypowiada pod adresem pokrzywdzonego znieważające go wulgaryzmy czy epitety. Jednak zniewagę równie dobrze można wyrazić za pomocą obrazu, np. złośliwej i poniżającej karykatury. Szczególnym sposobem popełnienia zniewagi jest wykorzystanie do tego celu środków masowego komunikowania.

Przeważa pogląd, że zniewaga jako działanie o wyraźnie intencjonalnym celu nie może być popełniona poprzez zaniechanie. Nie jest więc zniewagą odmowa podania ręki, pominięcie w zaproszeniu na uroczystość prywatną czy publiczną. Nie stanowią też zniewagi w rozumieniu kodeksu karnego wypowiedzi o treści faktycznie znieważającej, ale sformułowane niepublicznie, bez obecności osoby znieważanej i bez zamiaru dotarcia w jakikolwiek sposób tej treści do pokrzywdzonego.

W typowej sytuacji zniewaga [podobnie jak zniesławienie] podlega ściganiu z oskarżenia prywatnego. Sam pokrzywdzony decyduje wówczas o tym, czy wnieść oskarżenie czy może ścigania poniechać. Odmiennie przedstawia się ten problem w przypadku, gdy pokrzywdzonym jest funkcjonariusz publiczny. Do reformy z roku 1997 godność funkcjonariusza podlegała ochronie w trybie publiczno-skargowym z urzędu tylko wówczas, gdy zamach na nią następował w toku wykonywania czynności służbowych. W kodyfikacji obowiązującej od roku 1998 przyjęto, że prawo karne chroni także wypowiedzi czy inne formy znieważania w związku z wykonywaną funkcją.

Ma Pani pełne prawo oskarżyć osobę która wypowiada lub opisuje słowa powszechnie uważane za obelżywe. Wystarczy pokazać dowody (czyli te e-maile) i dodatkowo trzeba wiedzieć kogo się oskarża. Wystarczy iść na KOMISARIAT POLICJI i wszystko tam na miejscu zostanie załatwione. Niestety kara za używanie słów lub pisanie słów obelżywych jest znikoma. Czy warto więc się sądzić i latać na rozprawy?????????????? Ja bym chyba dał sobie spokój bo to tylko stres.

Dziekuje za odpowiedz,
mnie wystarczy tylko jak ta Pani dostanie po uszach, chodzby tylko informacja ze sprawa sie toczy za obraze to nie musi byc odrazu sad. Niech tylko na przyszlosc zastanowi sie dwa razy zanim nabierze wode do ust. Jak bede w Polsce pojde na komisariat i zaloze sprawe. Pozdrawiam Barbados.

Przestępstwo zniesławienia jest ścigane z oskarżenia prywatnego. Oznacza to, że Policja nie będzie prowadziła postępowania w tej sprawie. Jako osoba pokrzywdzona możesz wnieść sam prywatny akt oskarżenia do Sądu. Możesz także złożyć zawiadomienie o przestępstwie ściganym z oskarżenia prywatnego na Policji, jednak Policja i tak bez prowadzenia innych czynności to zawiadomienie przesyła do Sądu.

Powrót