obraza uczuć religijnych?

• Autor wątku Autor wątku olgga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olgga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Czy jeżeli ktoś nazywa Boga "kurw." dalej nie dokończę i robi to na czacie społecznościowym, w głównym oknie, którego treść może czytać ponad sto osób. To czy takiego kogoś można podciągnąć w jakiś sposób do odpowiedzialności karnej, za to co napisał?

Ostatnia edycja:
Dodam jeszcze, że gość napisał w ciągu swojego pięciominutowego popisu na tamtym czacie, że "szcza" na Boga i Diabła, na koniec dodał, że jednak Boga nie ma.

Tak, to podpada pod obrazę uczuć religijnych. Wiem, co mówię, bo sam kiedyś tak sobie popisałem i dostałem za to wyrok (przez samoukaranie). Jak chcesz złożyć doniesienie, to musisz mieć zrzuty ekranu z tymi wpisami oraz dostarczyć namiary do czatu.

Rozumiem. A jak namierzyć takiego kogoś? Znaczenie słowa "Bóg" można interpretować różnie, przecież jest conajmniej kilku Bogów, których ludzie wyznają. Czy prokuratura się tym zajmie? Czy trzeba złożyć cywilny pozew i zapłacic?

Co to znaczy, że czat może czytać ponad sto osób? Jest to zamknięty czat czy otwarty, widoczny dla każdego?

Prokuratura będzie rozpatrywać czy został znieważony przedmiot kultu religijnego oraz czy znieważenia tego dokonano publicznie.

A z waszego punktu widzenia jest sens zakładania sprawy? Wiąże to się chyba z dużymi kosztami?

To jest przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego. Ty nie zakładasz sprawy. Składasz jedynie zawiadomienie.

Rozumiem. W przypadku wszczęcia postępowania, ja będę musiał być na tych sprawach?

olgga napisał:
W przypadku wszczęcia postępowania, ja będę musiał być na tych sprawach?
Zostaniesz przesłuchana na policji i będziesz musiała powtórzyć to zeznanie przed sądem.

ZbigTan napisał:
Zostaniesz przesłuchana na policji i będziesz musiała powtórzyć to zeznanie przed sądem.

To czy będzie musiał powtórzyć to w sądzie, wcale nie jest pewne, bo w takich prostych sprawach prokurator może napisać w akcie oskarżenia, że przesłuchanie świadka na rozprawie nie jest konieczne. Tak więc być może wystarczy samo przesłuchanie przez policję.

Powrót