Obróbka zdjęć innego fotografa na prośbę klienta

• Autor wątku Autor wątku Gościsława
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Gościsława

Gościsława

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry, moja klientka zrobiła sesje ciążową u fotografa i jest niezadowolona z efektu finalnego. Fotograf nie chce poprawić niedokładnie wykończonych zdjęć oraz pozostawił mały znak wodny z logiem na każdym zdjęciu. Czy ja jako firma, mogę te zdjęcia wyretuszować ponownie i usunąć znak wodny? Klienta chce je wydrukować w dużym formacie i nie chce mieć znaku wodnego - wiem, że znaki praktykuje się przez dokonaniem zapłaty, ale klienta już za zdjęcia zapłaciła i jest to finalny produkt, który dostała. Czy jeśli fotograf nie zgodzi się na ponowną edycję przeze mnie, a ja mimo to ją wykonam, to kto ponosi ewentualne konsekwencje za naruszenie praw autorskich w przypadku opublikowania zdjęć w internecie? - Ja czy klientka? Bardzo dziękuję za radę :)

Musi być zgoda autora utworu pierwotnego (opracowanie cudzego utworu), czy uzyskasz ją Ty czy klientka praktycznie nie ma znaczenia. Pokrzywdzony ma prawo dochodzić roszczeń od wszystkich naruszycieli.
Należy tutaj jeszcze zauważyć, że usunięcie podpisu autora bez jego zgody wypełnia znamiona przestępstwa z Art. 115. ust. 3. UoPAiPP., a rozpowszechnienie to przestępstwo z Ar. 115. ust.1.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Jak ma wyglądać taka zgoda? Czy to może być screen rozmowy lub zwykły dokument w wordzie czy musi to być jakieś konkretne pismo? Dziękuję

Przepisy nie definiują formy zgody, nie mniej w Twoim interesie jest mieć ją udokumentowaną w sposób jednoznacznie identyfikujący wyrażającego zgodę.

Bardzo dziękuję za pomoc. Jestem Panu ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam :)

Powrót