Obroża lub szybsze zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku Paulinahelena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulinahelena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mój mąż dostał wyrok 5mc za nie spłacenia długu na rzecz poszkodowanych przez pijanych kierowców czy jest szansa żeby napisać wniosek o obroże (czy jak to się tam nazywa) lub szybsze zwolnień jak to wygląda opiekun męża nie wykazuje chęci przy pomocy wpisania wniosku o obroże a o szybszym zwolnieniu mów że można pisać po 2.5 miesiąca dodam że mamy 3dzieci a mąż jest jedynym zyeicielem

mój mąż dostał wyrok 5mc za nie spłacenia długu na rzecz poszkodowanych przez pijanych kierowców
Co za bzdura! Za to na pewno nie mógł "dostać wyroku"...
wniosek o obroże (czy jak to się tam nazywa)
Obrożę to miał Rutger Hauer w jednym takim starym filmie...
opiekun męża nie wykazuje chęci przy pomocy wpisania wniosku o obroże
Ręce opadają.
Jeśli mąż nie jest ubezwłasnowolniony, to może wszelkie wnioski pisać sam. Ten, o który prawdopodobnie pytasz, mógł nawet napisać zanim go zamknęli.
Tematy dla Ciebie, najpierw poczytaj:
https://forumprawne.org/wieziennictwo/337833-warunkowe-przedterminowe-zwolnienie-ii-58.html
https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/671679-system-dozoru-elektronicznego-czesc-v.html

Nie możliwe ale tak jest dostał wyrok a raczej mu odwiesili za to że nie płacił a jeśli chodzi o wypełnienie wniosku przed zamknięciem to nie na szans ponieważ nawet nie wiedzieliśmy że dostał bilet bo pisma przychodziły na inny adres

Paulinahelena napisał:
Nie możliwe ale tak jest dostał wyrok a raczej mu odwiesili za to że nie płacił

No to nie dostał wyroku za to że nie płacił tylko wyrok dostał za co innego.

Paulinahelena napisał:
a jeśli chodzi o wypełnienie wniosku przed zamknięciem to nie na szans ponieważ nawet nie wiedzieliśmy że dostał bilet bo pisma przychodziły na inny adres

Bo oczywiście pan skazany nie raczył powiadomić sądu że zmienił adres?

Po pierwsze skąd ten sarkazm ??? Po drugie pierwszy list z sądu o tym że wpłacił tylko 200 zł jakoś przyszedł na poprawny adres a po trzecie jak mówię że mu odwiesili za to że nie płacił to tak jest!!!! W

Podczas pierwszych zeznań po popełnieniu przestępstwa mąż podał policjantowi adres do korespondencji. I ten adres pozostaje bez zmian na kolejnych etapach postępowania, chyba że sam zainteresowany poinformuje o jego zmianie. Nie ma absolutnie takiej możliwości żeby jedno z sądu przyszło a drugie nie.

No dobrze ta kwestę omówiliśmy.... A teraz proszę o pomoc o którą prosiłam jak to wygląda z tym szybszym zwolnieniem albo obroża

Paulinahelena napisał:
po trzecie jak mówię że mu odwiesili za to że nie płacił to tak jest!!!! W

A może mniej wykrzykników? Prosisz o darmową pomoc i na nas krzyczysz? Krzyczeć będziesz mogła na prawnika, któremu zapłacisz za poradę. Co napisałaś na początku?

Paulinahelena napisał:
mój mąż dostał wyrok 5mc za nie spłacenia długu na rzecz poszkodowanych przez pijanych kierowców

Paulinahelena napisał:
A teraz proszę o pomoc o którą prosiłam jak to wygląda z tym szybszym zwolnieniem albo obroża

Forum ma to do siebie, że wszystkie tematy zostają - do przeczytania. Zatem sobie poszukaj i poczytaj. Ta "obroża" to odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego.

Jakich wykrzykników w jednej odpowiedzieć dałam i biedactwo urażone??? A był dany tylko z tego względu bo ktoś mi wmawia że poszedł siedzieć za co innego a tak szczerze to dziękuję za wasze wyczerpujące odpowiedzi jak na razie to są same uszczypliwe uwagi itp

Pani mąż prawdopodobnie został ukarany przez sąd karą grzywny na rzecz Fundacji dla Ofiar Poszkodowanych Przez Pijanych Kierowców.Ponieważ nie spłacił tej kary została wobec niego zastosowana zastępcza kara pozbawienia wolności.Będąc już w areszcie może starać się o dozór elektroniczny. Cytuję" Skazanemu, który rozpoczął już odbywanie kary w zakładzie karnym,
można udzielić zezwolenia na odbycie w systemie dozoru elektronicznego pozostałej części kary, jeżeli za udzieleniem zezwolenia przemawiają dotychczasowa postawa i zachowanie skazanego.Jeżeli wniosek o udzielenie zezwolenia na odbycie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego dotyczy skazanego, który odbywa już karę pozbawienia wolności w zakładzie karnym, posiedzenie sądu penitencjarnego odbywa się w tym zakładzie, w którym skazany przebywa. Sąd penitencjarny wysłuchuje przedstawiciela administracji zakładu karnego co do celowości udzielenia zezwolenia. Udział prokuratora w posiedzeniu o udzielenie zezwolenia jest obowiązkowy."

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź chciałam dodać że zaistniały inne okoliczności okazało się że pisma o brak płatności i o tym że mąż ma dostać wyrok zostały wysłane na nie poprawny adres od razu mówię że mąż zmieniał adres i przedstawił go też swojemu kuratorowi pani w sądzie powiedziała żeby wysłać zażalenie i wniosek - odwołanie o umorzenie kary i deklarację spłaty zadłużenia myślicie że jest szansa na wyjście męża z zakładu???

Przykro mi ale to nie umniejsza winy Pani męża. Wiedział że ma karę grzywny do zapłacenia i powinien ją spłacić.Znał numer akt i mógł spłacać karę w kasie sądu bądź przelewem niezależnie od miejsca zamieszkania.Tylko natychmiastowa spłata w całości kary grzywny umożliwi mężowi wyjście na wolność.Grzywna zostanie pomniejszona o kwotę którą mąż już odbył(odsiedział)w areszcie.Po zapłaceniu grzywny ustaje przyczyna dla której mąż znajduje się w areszcie.Wiem to z doświadczenia.Miałam podobną sytuację w rodzinie.Siostra zapłaciła karę grzywny za męża i jeszcze tego samego dnia został wypuszczony z aresztu.

Paulinahelena napisał:
od razu mówię że mąż zmieniał adres i przedstawił go też swojemu kuratorowi

A powinien powiadomić sąd o zmianie adresu. Kurator nie jest pośrednikiem.

mirella772 napisał:
Tylko natychmiastowa spłata w całości kary grzywny umożliwi mężowi wyjście na wolność.

Proszę nie doradzać bez minimum wiedzy. Bohater tego tematu dostał karę pozbawienia wolności w zawieszeniu. Tak udało się ustalić. Nie wypełnił obowiązku - czyli nie zapłacił na rzecz poszkodowanych i teraz odbywa karę pozbawienia wolności.

Na podstawie postu autorki wnioskuję że wobec jej męża została zastosowana zastępcza kara pozbawienia wolności w zamian za niespłaconą karę grzywny.Nie ma tu mowy o wyroku w zawieszeniu.Jeśli był wyrok w zawieszeniu np.5 miesięcy na powiedzmy 2 lata to w okresie próby musiał ponownie dopuścić się tego samego przestępstwa więc wyrok został odwieszony i mąż odbywa karę pozbawienia wolności.Jeżeli tak jest to można wnioskować o dozór elektroniczny.Autorka postu powinna się określić czy był to wyrok w zawieszeniu plus kara grzywny czy tylko kara grzywny.

mirella772 napisał:
Na podstawie postu autorki wnioskuję że wobec jej męża została zastosowana zastępcza kara pozbawienia wolności w zamian za niespłaconą karę grzywny.

Na podstawie których słów autorki tematu tak twierdzisz? Możesz wskazać te słowa - zacytować?

Paulinahelena napisał:
Witam mój mąż dostał wyrok 5mc za nie spłacenia długu na rzecz poszkodowanych przez pijanych kierowców
Stawiam, że chodzi o art. 43a § 2 kk i Fundusz Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej.

Dziękuję wszystkim za pomoc chciałam tylko Sue pochwalić że mąż jest w domu pismo dałam do sądu w poniedziałek a męża wypuścili we wtorek :D

Powrót