Obsługa informatyczna - Rodo

• Autor wątku Autor wątku robertno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertno

Zbanowany
Odpowiedzi
25
Witam

Obsługuje pewna spółkę, która w całości jest spółka Urzwdu Miasta. Jest to obsługa IT, naprawa komputerów, bieżąca obsługa, mam dostęp do skrzynek pocztowych, haseł serwera (sam to ustawiałem). Do mnie nic nie piszą w sprawie Rodo, spółka ma swojego prawnika. Nie wiem czy ja mam obowiązek cos w tej sprawie zrobić czy mam czekać aż mnie po proszą o jakieś informacje ?

Czy w ogóle przetwarzasz dane osobowe w związku z wykonywaną usługą?

p_a_g napisał:
Czy w ogóle przetwarzasz dane osobowe w związku z wykonywaną usługą?

Ja żadnych operacji na danych osobowych nie wykonuje, firma ma dostęp do bazy klientów, ale ja robię tylko kopie (zresztą automatyczne) całego komputera.

Czy obecnie (na gruncie obowiązujących przepisów) jesteś upoważniony przez administratora do przetwarzania danych osobowych, czy działasz jako procesor (umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych)?

Wydaje się, że najprościej w takiej sytuacji byłoby:
- obecnie: upoważnić Cię
- na gruncie Rodo: upoważnić Cię i polecić Ci przetwarzanie.

To prawda że małe firmy mają być "zwolnione" z RODO?, dzisiaj słyszałem o nowelizacji od znajomego.

Nie, to nie jest prawda.

Obecna wersja projektu ustawy o ochronie danych osobowych (z 3 marca 2018 ) przewiduje w art. 3 ograniczenie jedynie kilku przepisów RODO w stosunku do niektórych mikroprzedsiębiorców.

p_a_g napisał:
(...)wersja projektu ustawy o ochronie danych osobowych (z 3 marca 2018 ) przewiduje w art. 3 ograniczenie jedynie kilku przepisów RODO w stosunku do niektórych mikroprzedsiębiorców.

Które to zwolnienie zawarte w art. 3 projektu (obecnie) "wyleciało" z projektu na wniosek MSZ, które (słusznie) obawiało się, że tak szerokie wyłączenie będzie uznane za sprzeczne z prawem europejskim.

Ograniczenie niektórych przepisów RODO w prawie krajowym wróci do projektu pod warunkiem, że zgodzi się na to Komisja Europejska - ale nawet wtedy:
1. Będzie to musiało być bardziej doprecyzowane.
2. Będzie dotyczyło jedynie ograniczenia niektórych obowiązków, a nie zwolnienia spod całego RODO

Procedura naruszeniowa, ciężar dowodu i szacowanie ryzyka dotyczą każdego ADO - i to nie będzie zmienione - bo nie może być zmienione.

Powrót