Obstawianie kursu gieldowego

• Autor wątku Autor wątku Mlody87k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mlody87k

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Czesc,
mam mozliwosc stworzenia aplikacji internetowej za pomoca ktorej uzytkownicy mieliby mozliwosc obstawiania jak zmieni sie kurs np indeksu gieldowego.

Chcialbym ustalic stawke za kazdy punkt indeksu gieldowego (np 1PLN za kazdy punkt) i doliczac ja badz odejmowac od rachunku uzytkownika w zaleznosci od tego jak obstawil i jak zmienil sie kurs.

Zastanawiam sie tylko pod co podpadalby taka aplikacja. Nie oferowalbym raczej zadnego instrumentu gieldowego/finansowego, bardziej bylby to zaklad badz 'konkurs' gdzie moznaby wygrac badz przegrac. Wyswietlalbym po prostu aktualny kurs indeksu gieldowego a uzytkownicy obstawialiby czy wzrosnie czy spadnie.

Czy w zwiazku z tym obowiazywalby mnie przepisy o obrocie instrumentami finansowymi, KNF etc. a moze ustawa hazardowa? Na jakiej zasadzie dzialaja operatorzy oferujacy np rynek forex gdzie zawiera sie transakcje przeciwko brokerowi?

W moim pomysle chodzi o to, ze nie bylby zawierana fizycznie transakcje na instrumencie tylko obstawienie zmiany jego kursu ze mna. Rownie dobrze moglbym robic to w odniesieniu do pogody itp. stad bardziej skladaniam sie ku zakladom (wiem, ze zeby otworzyc taka firme trzeba miec wklad min 2.5mln pln i otrzymac pozwolenie)

Zakladam ze temat jest bardziej skomplikowany ale chcialbym chociaz abyscie pomogli mi znalezc dobry kierunek ewentualnie zakonczyc moj pomysl zanim go rozwine bardziej ;)

pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Widzę że to gra . Zastanów się czy zarobisz - nie tylko czy będą klienci :)

Powrót