Obumarłe drzewo - do kogo wnioskować?

• Autor wątku Autor wątku siwus71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwus71

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam,

Na wstępie z góry przepraszam, jeżeli poruszam temat w nieodpowiednim dziale.

Sytuacja wygląda następująco, wzdłuż mojej działki, na której stawiam teraz dom oraz jednocześnie wzdłuż gruntowej drogi rosną lipy. Zauważyłem już przed okresem zimowym, że jedno drzewo uschło, być może przeprowadzanych odwiertów geotermalnych na mojej działce. Obawiam się, że te uschnięte drzewo może być zagrożeniem dla mnie, mojej rodziny jak i użytkowników drogi. Dodam, że po drugiej stronie drogi jedno drzewo złamało się w pół i po interwencji strażaków leży tak sobie już bardzo długi czas, nikt nie zajął się tym aby do końca to uprzątnąć oraz wyciąć je do końca.

Do jakiego urzędu powinienem wnioskować w sprawie prośby o usunięcie uschniętego drzewa? Chodzi mi o skuteczne działania, które faktycznie przyniosą rezultaty. Myślałem początkowo o powiecie i wydziale ochrony środowiska i leśnictwa lub wydziale dróg?

Z góry dziękuję.

Rosna w pasie drogowym?
Jaki status ma ta droga? Np. gminna czy jaka?

Tak, rosną wzdłuż drogi. Jest to droga gminna.

Wiec piszesz pismo do gminy. Gmina ma obowiazek tobie odpisac co zamierza lub nie zamierza zrobic w tym przypadku wraz z podstawami prawnymi.

Jasne, czyli uderzam tylko do Gminy.

Czy wykazywać jakąś inicjatywę własną? Chodzi mi o to czy oferować na przykład posadzenie innych drzew na własnej działce lub pomoc w usunięciu drzewa, etc.? Wpływ prac budowlanych mógł mieć miejsce i czuję się odpowiedzialny za całą sytuację. Pytanie czy moja inicjatywa wniosłaby cokolwiek aby wniosek rozpatrzono pozytywnie?

Nic nie szkodzi cos zaproponowac ale co gmina to inny obyczaj i opcji by cie zbyc albo jednak sie z toba zgodzic maja wiele ;)

Powrót