Obywatelstwo, a legitymizacja

• Autor wątku Autor wątku michauq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michauq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Zamierzam ubiegać się obywatelstwo niemieckie związane z przodkami w linii męskiej, niemniej jednak mam pewien problem związany z legitymizacją dziecka nieślubnego ( mój dziadek).

Jaki formy legitymizacji dziecka uznają władze niemieckie ( pradziadkowie nigdy nie wzięli ślubu). Znalazłem odpowiedni akt prawny niemiecki z 1914 roku, ale jest on tłumaczeniem na język angielski i do końca nie mam pewności co do jego poprawności.

Dziadek urodził się 1941 roku, czy Niemcy akceptują powojenne uznanie dziecka przed polskimi władzami?

Pozdrawiam

Samo urodzenie dziadka na terenie niemiec nie daje prawa do obywatelstwa.

Dziadek był synem Niemca z granic 1937, więc nie wiem, co Pana wpis wnosi do tematu, gdyż nie o to pytałem. Przeczytałem o możliwości dziedziczenia obywatelstwa, gdy jest się dzieckiem nieślubnym ( tak jak mój dziadek) na mocy tak zwanej legitymizacji - pytam o akceptowane jej formy przez RFN.

Ostatnia edycja:
Dziecko urodzone nawet miesiąc przed ślubem rodziców jest dzieckiem nieślubnym. A więc możesz ewentualnie wywodzić obywatelstwo po matce. Jeśli chcesz wywodzić obywatelstwo po ojcu potrzebujesz jego vollstandiger Auszug aus dem Geburtenregister (mit allen Anderungsvermerken), w którym powinno być napisane czy ojciec uznał syna i dał mu swoje nazwisko.

Ostatnia edycja:
Powrót