Obywatelstwo dla żony Niemca

• Autor wątku Autor wątku regan98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

regan98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. ( Pogodniak liczę na Twoją opinię :)

Piszę na forum bo wszędzie gdzie nie czytam nie mogę się konkretnie dowiedzieć.
W maju otrzymałem Staatsangehörigkeitsausweis, i od sierpnia przebywam już w Niemczech. Pozałatwiałem sobie meldunki, socjale, Dowód osobisty itp.
W chwili obecnej składam papiery na obywatelstwo dla dwójki moich dzieci.

Jednak gryzie mnie pytanie czy moja żona również ma szanse na otrzymanie obywatelstwa. W informacjach na rożnych stronach są oczywiście napisane warunki jakie ona musi spełnić ale nic nie jest doprecyzowane.
Jesteśmy małżeństwem od 2007 roku, mamy dwójkę dzieci. Żona nie mówi po niemiecku. Dopiero od Lisopada rusza na kurs. A jednym z warunków jest umiejętność komunikowania się w języku niemieckim. Czyli jak na moje oko to słabo to widzę.
Dostałem gdzieś info, że w takim przypadku jak mój, moja żona po 7 latach małżeństwa ze mną, ma szanse otrzymać obywatelstwo od razu i nie musi spełniać jednego z warunków jakim jest zamieszkiwanie na terenie Niemiec przez okres co najmniej 3 lat.
Jednak administracja będzie bacznie czuwać nad jej postępami w nauce języka kultury i historii. Jeśli ich nie będzie obywatelstwo zostanie odebrane.
Podejrzewam, że to jakaś bajka.
Są posty które mówią co i jak zrobić, ale są one z 2010 roku lub jeszcze starsze. Przez 3-4 lata pewne przepisy mogły ulec zmianie.
Poradźcie proszę mi co i jak zrobić krok po kroku.
Z góry dziękuje.

Niemiecka konstytucja zabrania "odbierania" obywatelstwa, wiec nie ma czegos takiego jak "czuwanie przez administracje".
Generalnie malzonka obywatela niemieckiego musi spelniac nastepujace warunki:
- przebywac z mezem w Niemczech od 2 lat
- wykazac znajomosc jezyka na poziomie B1
- zdac test z wiedzy o kulturze i historii (Einbürgerungstest)
- posiadac ubezpieczenie zdrowotne i nie byc zalezna od finansowej pomocy panstwa na zycie.
W niektorych Bundeslandach wymaga sie troche dluzszego pobytu w Niemczech, maks. do 4 lat

Tak też myślałem. No nic zobaczymy co się wydarzy. Dziękuję Tobie za odpowiedź. A posiadasz może jakąś wiedzę na temat ile może trwać rozpatrywanie wniosku o obywatelstwo dla naszych dzieci.
Też czytałem po różnych źródłach, że gdy ma się obywatelstwo, jest się z rodziną w Niemczech z meldunkami i całą resztą to podobno to kwestia kilku tygodni.
Co prawda nie pali mi się z tym ale wiesz... ciekawość :)
Do wniosków dołożyłem wszystkie potrzebne akty urodzenia ślubu itp.
Kopię mojego Staatsangehörigkeitsausweis, i skan mojego niemieckiego dowodu.

Nie dokładałem żadnych dokumentów moich przodków po których mam obywatelstwo bo uznałem to za zbędne. Jak będą chcieli coś więcej wiedzieć mogą zajrzeć do moich akt których numer widnieje na Staatsangehörigkeitsausweis i wszystko im się wyjaśni.
Napisz proszę czy coś Tobie wiadomo.

Pozdrawiam Cię dobry Człowieku :)

Ile czasu sie czeka na poswiadczenie obywatelstwa dla dzieci, zalezy od miejscowych urzedow, moze dostaniesz to w kilka dni, moze w kilka tygodni. Jak urzad bedzie potrzebowal dodatkowych dokumentow, to sie do ciebie zglosi

Powrót