obywatelstwo dziecka

• Autor wątku Autor wątku monika1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam!
czy ktos wie jakie obywatelstwo otrzyma moje dziecko urodzone w niemczech.ja-matka mam niemieckie obywatelstwo,maz polskie.jesli istnieje mozliwosc wyboru obywatelstwa to gdzie nalezy to zglaszac?
za odpowiedz dzieki serdeczne!

Co do obywatelstwa polskiego, to sprawę reguluje art. 6 ustawy o obywatelstwie polskim:

[cytat:24l8o55m]Art. 6. 1. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed właściwym organem w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo.
2. W braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka o rozstrzygnięcie do sądu.
3. Dziecko, które nabyło obywatelstwo obce zgodnie z ust. 1 lub 2, nabywa obywatelstwo polskie, jeżeli po ukończeniu szesnastu lat, a przed upływem sześciu miesięcy od dnia osiągnięcia pełnoletności złoży odpowiednie oświadczenie przed właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.[/cytat:24l8o55m]

Ze strony niemieckiej wygląda to podobnie, tzn. dziecko nabywa obywatelstwo niemieckie z mocy prawa jeżeli jedno z rodziców jest ob. niemieckim (Art. 4 StAG). Więcej na ten temat: http://www.sozpol.com/staat/index.html

Tak więc dziecko w momencie urodzenia nabywa z mocy prawa oba obywatelstwa (no chyba, że jest w tej sprawie jakaś umowa między PL a DE - nic mi o tym nie wiadomo, ale przyznam się, że za bardzo nie szukałem).

Jeśli dziecko urodzi się w Niemczech, to w akcie urodzenia wpiszą mu pewnie tylko jedno obywatelstwo (niemieckie). Żeby dostało polski paszport (pięcioletni) należy umiejscowić niemiecki akt urodzenia w polskim Urzędzie Stanu Cywilnego (właściwym miejscowo ze względu na ostatnie miejsce stałego pobytu w Polsce rodzica-wnioskodawcy).

Powrót