Obywatelstwo i co dalej

• Autor wątku Autor wątku regan98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

regan98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam wszystkich.

Nie będę za dużo przedłużał wstępu więc najlepiej jak przejdę od razu do rzeczy. Możliwe, że taki temat był już poruszany ale pomimo to postanowiłem napisać tego posta. A więc...
Złożyłem wniosek we Wrocławskim konsulacie Niemieckim o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa poprzez pochodzenie. Poświęciłem temu bardzo dużo czasu i w sumie jestem pewien pozytywnej decyzji. Pozostaje tylko na nią czekać. No właśnie pytanie co dalej.... W związku z tym, że mam zamiar wyjechać z całą rodziną do Niemiec tj. z żoną i dwójką naszych dzieci w wieku 2 lata i 3,5.
Czy ktoś z was wykonywał podobną operację ewakuowania się z tego kraju ?
Co należy po kolei zrobić, aby otrzymać niemieckie dokumenty takie jak dowód osobisty, prawo jazdy, paszport. Załatwić sobie socjal na początek itp.
Będę wdzięczny za szczegółowe podpowiedzi. Miasto do którego mam zamiar się przenieść to Rotenburg (Wumme). Jesli będą potrzebne jakieś dodatkowe informacje z mojej strony to proszę powiedzcie.
Z góry dziękuję Joachim.

Jesli rzeczywiscie dostaniesz potwierdzenie obywatelstwa, to bedziesz musial je odebrac w konsulacie, wtedy od razu w ten sam dzien mozesz tam zlozyc wniosek o paszport albo dowod niemiecki (albo oba dokumentu rownoczesnie, ale to nie gra roli).

Jak chcesz dostac "socjal" w Niemczech potrzebujesz zameldowania w Niemczech, ktorego nikt za ciebie nie zalatwi.

Fajnie. Potwierdziłeś wszystko czego do tej pory się dowiedziałem. A czy możesz mi coś powiedzieć na temat zasiłków socjalnych jakie mogą mi przysługiwać w moim przypadku.
Przypomnę mam żonę i dwójkę dzieci w wieku 2 i 3 lata.
Czy mogę się starać o mieszkanie socjalne, czy lepiej jest wynająć. Zastanawiam się jeszcze na jakie mieszkanie mogę liczyć.... chodzi mi o metraż i liczbę pokoi. A jeśli wynajmę mieszkanie, czy prawo niemieckie jakoś określa warunki metrażu mieszkaniu i liczbę pokoi, chodzi mi o to aby do wynajętego mieszkania otrzymać jakaś pomoc finansową. Czyli do jakiej kwoty mogę wynająć mieszkanie. Wiem że coś takiego jest.
Oczywiście nie mam zamiaru być trutniem i jak najszybciej chcę pójść do pracy. Ale start muszę się z czegoś utrzymać. Możesz mi to w miarę dokładnie opisać najlepiej w formie jakieś listy. Będę wdzięczny

Powrót