Obywatelstwo - nadanie czy odzyskanie

• Autor wątku Autor wątku agont
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agont

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Przypadek: osoba urodzona na terenie dzisiejszych Niemiec przed 1945, ojciec i matka obywatele niemieccy (mniejszość polska), zameldowanie do 1945 w Niemczech, później Polska.

Logicznie biorąc miała od momentu urodzenia obywatelstwo niemieckie.

Pytanie: czy w takim przypadku trzeba składać wniosek o nadanie obywatelstwa? Czy ono już jest? Jak uzyskać paszport?

Nadanie obywatelstwa (Einbürgerung) nie ma nic wspolnego z rodzicami, bo opiera sie o zupelnie inne kryteria (pobyt w Niemczech przez odpowiednia ilosc lat, znajomosc jezyka, zdanie testu Einbürgerungstest oraz zdolnosc utrzymania sie o wlasnych silach).

Dziedziczenie obywatelstwa po rodzicach jest sprawdzane przez odpowiednie komorki niemieckie do spraw obywatelstwa procedura "stwierdzenie posiadania obywatelstwa niemieckiego" (Staatsangehörigkeitsfeststellungsverfahren), taka komorka w przypadku osob zamieszkalych w Polsce jest Bundesverwaltungsamt w Kolonii, na ktorego stronach internetowych sa odpowiednie formularze-wnioski, gdzie trzeba podac wszystkie fakty dotyczace rodzicow i poprzec je oryginalami odpowiednich dokumentow.

W przypadku tych rodzicow glownym kryterium bedzie to, w jaki sposob i gdzie nabyli obywatelstwo polskie po roku 1945, Jesli na wlasny wniosek na terenach Polski, ktore w roku 1937 nie nalezaly do Rzeszy NIemieckiej, to dobrowolny wniosek o nadanie obywatelstwa obcego (tu polskiego) skutkowal automatyczna utrata obywatelstwa niemieckiego i wtedy nic tu nie mozna zrobic

Dziękuję za wyjaśnienia, rzeczywiście "nadanie" nie jest dobrym sformułowaniem ;)
Ojciec został rozstrzelany w 1940, matkę "zastała" Polska na terenach dawniej niemieckich. Nie mam pojęcia , jak i kiedy dostała obywatelstwo polskie, obie zostały zaliczone do tzw. autochtonów.
Rozumiem, że należy składać standardowy wniosek do Koeln...
Zapewne zapytają o nadanie obywatelstwa polskiego. Gdzie można znaleźć informacje na ten temat dotyczące tzw. Ziem Odzyskanych?

A przez kogo ojciec zostal rostrzelany w roku 1940? Przez Niemcow? Nie wiem, jak za nazistow traktowano w kategoriach obywatelstwa mniejszosc polska, ale skoro Zydzi nie byli traktowani jako pelnoprawni obywatele Rzeszy, to byc moze podobnie bylo z Polakami.

Obywatelstwo dziedziczysz i tak po ojcu, a nie po matce, poza tym jesli nigdy nie opuscila terenow bylej Rzeszy Niemieckiej to nawet nadanie obywatelstwa polskiego na jej wlasny wniosek nie skutkowalo utrata obywatelstwa niemieckiego, bo przynajmniej do roku 1970 Republika Federalna Niemiec nie uznawala bylych terenow niemieckich za "zagranice", a wniosek o nadanie obywatelstwa obcego zlozony "w kraju" (im Inland) nie pociagal za soba utraty obywatelstwa niemieckiego

Witam mam na imię Tereska, urodziłam się 1944 r. z matki Polki i ojca Niemca.
Ojciec nie mógł mnie zarejestrować, gdyż w tym czasie było niemożliwe związek Niemca z Polką. Ojciec wiele razy pisał do matki abym do niego przyjechała, ale mama się bała, że straci życie. Moja mama nie żyje i ojciec Niemiec również.
Wiem, że mam 4 braci żyjących w Niemczech.Wiem w jakim mieście mieszkają.Nie mam z nimi kontaktu, nie wiem czy oni o nie wiedzą.
Moje pytanie brzmi: Czy mogę starać się o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego na podstawie jakiś badań DNA lub innych? Czy moi bracia muszą się zgodzić na takie badania?
Nic od moich braci nie chcę zależy mi wyłącznie na obywatelstwu niemieckim.
Bardzo proszę o odpowiedź.

Serdecznie pozdrawiam
Tereska :)

Z punktu widzenia niemieckiego prawa o obywatelstwie nie jest istotne, czy on byl twoim ojcem biologicznym, tylko czy uznal cie formalnie za swoje dziecko przez tzw. legiytmacje. Nawet jesli w roku 1944 nie bylo to mozliwe, to pare lat pozniej nie bylo przeciwwskazan. Zadne "badania DNA" wiec nie pomoga

Powrót