Obywatelstwo niemieckie a armia Andersa

• Autor wątku Autor wątku AdamT121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdamT121

Witam,
Mam pytanie odnośnie wniosku o uznanie obywatelstwa niemieckiego.
Mój dziadek był w Hitler Jungend, miał VL 2 i dobrowolnie wstąpił do Wehrmachtu. W trakcie służby został schwytany do niewoli w Anglii i stamtąd trafił do armii Andersa. (wszystko to wyczytałem na liście z archiwum w Katowicach) Czy biorąc pod uwagę te inforomacje mogę wysyłać wniosek?

Czy to ten wniosek należy wypełnić? (i załącznik)
http://www.bva.bund.de/SharedDocs/D...6A0D362FD.2_cid361?__blob=publicationFile&v=3

mozesz, ale obywatelstwa możesz nie dostać, oni poproszą ciebie o podpisanie formularza z ich pieczątką do archiwum brytyjskiego i oni to wyślą, ta informacja na bank wyjdzie

AdamT121 napisał:
Witam,
Mam pytanie odnośnie wniosku o uznanie obywatelstwa niemieckiego.
Mój dziadek był w Hitler Jungend, miał VL 2 i dobrowolnie wstąpił do Wehrmachtu. W trakcie służby został schwytany do niewoli w Anglii i stamtąd trafił do armii Andersa. (wszystko to wyczytałem na liście z archiwum w Katowicach) Czy biorąc pod uwagę te inforomacje mogę wysyłać wniosek?

Czy to ten wniosek należy wypełnić? (i załącznik)
http://www.bva.bund.de/SharedDocs/D...6A0D362FD.2_cid361?__blob=publicationFile&v=3

Szkoda kasy na postępowanie. Takie postępowanie to nie są małe pieniądze. Ale to jest wielkim problemem. Szkoda czasu na sprawę skazaną na porażkę.

Przeglądając dokumenty odpowiedź z WAST na której pisze, że ostatni meldunek był 24.05.1945. (załącznik). A wedle wyroku BVerwG Anders się nie liczy jeśli miał miejsce po 12/14 stycznia 1945:

BVerwG, 08.08.1995 - BVerwG 9 C 292.94
Amtlicher Leitsatz:
1.
In Ost-Oberschlesien haben die allgemeinen Vertreibungsmaßnahmen mit der sowjetischen Winteroffensive am 12./14.1.1945 begonnen.
2.
Ein freiwilliger Beitritt zur polnischen Exilarmee ist für die Eigenschaft als deutscher Volkszugehöriger rechtlich ohne Bedeutung, wenn er nach Beginn der allgemeinen Vertreibungsmaßnahmen erfolgt ist.

Czy to znaczy że w moim przypadku przejście do Andersa się nie liczy? Chyba że źle interpretuje, bo myślę że chodzi o ostatni meldunek jako żołnierz Wehrmachtu.
Dodam jeszcze że mam paszport dziadka z roku 1988 i Familienstammbuch, a syn dziadka (mój ojciec) żyje.

Teraz zwróciłem uwagę, że na odpowiedzi z Katowic jest napisane że trafił do niewoli w Anglii w roku 1944 a potem został wcielony do Andersa. Nie rozumiem jak to się odnosi do tego co pisze o ostatnim meldunku na odpowiedzi z WAST. Na raporcie z Katowic pisze także że obejmował stanowisko w Wehrmachtcie które osoba że Śląska mogła mieć tylko jeśli miała VL II (a taka miał).

Te twoj przedostatni post juz z logiki, kiedy skonczyla sie II wojna swiatowa i z dat, nie trzymal sie kupy. Zanim zaczniesz snuc domniemania, przeczytaj posiadanie dokumenty 2 razy powoli i ze zrozumieniem.
Przeciez w tym dokumencie z WASt stoi jak byk przy ostatnim meldunku: "24.05.1945 in westallierter Gefangenschaft. Lager Palagiano" czyli "w niewoli u aliantow zachodnich, oboz w Palagiano" (w poludniowych Wloszech), w ktorym to kraju operowala armia Andersa

Przeczytałem wszystko jeszcze raz i wynika że w 1941 wstąpił do Wehrmachtu jako unteroffizer. W 1944 trafił do niewoli w Anglii a potem był we Włoszech w armii Andersa i w połowie grudnia 1945 wrócił do Polski. W raporcie informacyjnym o osobach podejrzanych o przestępstwo przeciwko Państwu w rubryce "w czasie okupacji: przynależność do organizacji wojskowych" napisane jest V-Lista II. A w drugim raporcie z 1952 napisane jest że kto mial stopień "unteroficera" że Śląska polskiego musiał mieć DVL2.

Nie jasne dla mnie jest kiedy został wcielony do Armii Andersa, wydaje mi się że to jest najważniejsze w tej sprawie. Wie ktoś w jakich źródłach mógłbym to zweryfikować?

To przeciez wystarczy albo w google albo w dowolnej polskiej wiekszej bibliotece poczytac cos na temat Armii Andersa, kiedy i gdzie walczyla oraz o historii Wloch podczas II Wojny Swiatowej.
II WS skonczyla sie 8/9 maja 1945
Nie chce mi sie teraz sprawdzac, ale w 1943 alianci zachodni (Amerykanie + Anglicy) wyladowali na Sycylii walczac przeciwko faszystkowskiemu rezimowi Mussoliniego. Powinies znac z lekcji historii haslo "Monte Cassino", gdzie po stronie Anglikow walczyli Polacy. Przypuszczalnie on zostal wziety do niewoli jako zolnierz Wehrmachtu przez Anglikow, trafil do niewoli angielskiej, gdzie mu "zaoferowano", ze jako Slazal albo przystapi do Armii Andersa, albo bedzie siedzial jako wiezien w obozie. Wiec jest malo prawdopodobne, ze jesli trafil do niewoli angielskiej w roku 1944, siedzial tam az do prawie konca wojny do 14 stycznia 1945 roku i dopiero potem wstapil do Armii Andersa. OK, armia Andersa walczyla jeszcze w kwietniu 1945 w polnocnych Wloszech, ale to jest malo prawdopodobne, najbardziej prawdopodobne jest, ze znalazl sie w Armii Andersa najpozniej do konca roku 1944, w archiwach angielskich maja na pewno blizsze dane na temat jego internowania w Pagiano i date jego zwolnienia z tego obozu do Armii Andersa

No nie którzy nie pamiętają takich danych z lekcji historii i ciężko im idzie szukanie informacji przez wujka googla. Ale dobrze, że ty taka lekcje historii tu nieodpłatnie zrobisz :D

Generalnie AdamT121 pozamiatane, jak masz siłe i energie kopac się z koniem-BVA to działaj, ale wg mnie to szkoda zdrowia.

Powrót