obywatelstwo niemieckie - czy warto się starać?

• Autor wątku Autor wątku maxwel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxwel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Moje pytanie brzmi: co tak naprawdę daje posiadanie obywatelstwa niemieckiego? Widzę na tym forum wiele wątków w którym ludzie opisują swoją walkę o obywatelstwo niemieckie, z tego co czytam nie jest to wcale proste, zajmuje mnóstwo czasu i energii i stąd moje pytanie jakie korzyści tak naprawdę daje posiadanie tego obywatelstwa? Pytam dlatego że ostatnio przeglądając "rodzinne archiwum" natrafiłem na dokumenty sugerujące że moi przodkowie posiadali takie obywatelstwo i zastanawiam się czy jest sens rozpoczynania tak ogromnego przedsięwzięcia jak uzyskanie tego obywatelstwa?

Ale ten artykuł wcale nie daje odpowiedzi na moje pytanie. Są tam nieprawdziwe informacje - z tego co wiem to warunkiem otrzymania kindergeld nie jest posiadanie obywatelstwa niemieckiego tylko świadczenie pracy i zamieszkanie w Niemczech. I nie chce mi się wierzyć że wszystkie osoby które starają sie o to obywatelstwo robią to tylko po to żeby wyjechać so Niemiec i siedzieć tam na bezrobociu. Więc ponawiam pytanie szczególnie do osób tak udzielających się w innych wątkach po co tak naprawdę jest to niemieckie obywatelstwo?

Czy mógłby ktoś odpowiedzieć??

Co daje obywatelstwo hmmm , a co daje Tobie Polskie obywatelstwo?
Mnie daje możliwośc udziału w wyborach, bezproblemowe załatwianie tematów w urzędach, bankach ......., wyjazd np. do stanów bez wizy oraz coś w rodzaju zadowolenia, że jestem obywatelem kraju swoich przodków, który budowali, kochali i któremu oddali wszystko. Oprócz tego wszystko to co artykule powyżej (zasiłki, pomoc na tzw start itd.).
Tyle i tylko tyle
Oczywiście będąc w Polsce jest mniej przydatne, ale możliwośc podróży po stanach pozostaje a i miłośc do kraju na odległośc też istnieje. Głosowac też zawsze możesz w każdej placówce BRD w PL.

Ostatnia edycja:
tutaj każdy się nastawia na zysk... żeby łapę podstawić i tylko brać... socjale i inne...

Powtarzają to często na forum, że obywatelstwo dziś będąc w UE, nie wiele daje... oprócz satysfakcji.

Mi zależy, bo czuje że w jakieś części jestem Niemcem.

Rheinländer, z tym glosowaniem nie jest tak latwo.

Prawo do glosowania maja tylko te osoby z obywatelstwem niemieckim mieszkajace za granice, ktore po roku 1945 przebywaly przez pewien czas na terenie Niemiec (nie pamietam teraz z glowy ile, ale pare miesiecy minimum). Bez spelnienia tego kryterium nie masz prawa do glosowania bez zameldowania w Niemczech

Powrót