Obywatelstwo niemieckie- dziedziczenie po ojcu.

• Autor wątku Autor wątku Stanissław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanissław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem nowym forumowiczem dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli moje pytanie umieściłem w nieodpowiednim miejscu,a brzmi ono następująco.
Mój ojciec zamieszkujący w Polsce po wielu latach (ok. 26) w bieżącym roku uzyskał w wyniku dziedziczenia obywatelstwo niemieckie po swoim ojcu. Ja natomiast od roku mieszkam w Niemczech i idąc w ślad za tym również chciałbym zwrócić się z wnioskiem o przyznanie mi i mojej córce obywatelstwa niemieckiego. Niestety nie za bardzo wiem gdzie oraz z jakimi formularzami mam się zwrócić, jakie dokumenty poza aktami urodzeń, zameldowania oraz potwierdzeniem nadania obywatelstwa mojego ojca mam się udać ? Czy również muszę przedstawiać " stosy " dokumentów moich dziadków jakie zgromadził mój ojciec ? Uważam że skoro mieszkam w Niemczech, gdzie pracuję i żyję istnieje szybsza droga niż powrót do Polski i załatwianie wszystkiego przez Konsulat. Niestety moja znajomość niemieckiego jest jeszcze zbyt uboga aby o takie szczegóły zapytać w miejscowym Urzędzie bądź też Kreisverwaltungamt. Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Witam wszystkich ponownie.
Do tej pory dowiedziałem się, że dla osób ubiegających się o obywatelstwo niemieckie po ojcu, a zamieszkałych w BRD właściwym urzędem do rozpatrzenia jest Kreisverwaltungamt. Dokumenty jakie należy złożyć to: Antrag FK dla osób do 16 lat, Antrag F dla tych powyżej 16 lat, Anlage V oraz Vollmacht o ile ktoś chciałby ustanowić pełnomocnika. To taka informacja dla tych , którzy by nie wiedzieli lub, którzy zostali by "spławieni" przez urzędnika, jak było to w moim przypadku.
Biorąc pod uwagę nastawienie pani urzędniczki, która albo nie lubi obcokrajowców albo jest po prostu leniwa mam pewne obawy. Czy może na forum jest ktoś, kto mógłby mi podpowiedzieć jak wygląda sprawa terminów realizacji wniosków w Niemczech ( tak jak reguluje to w Polsce kpa) oraz czy inny urzędnik ( mam tu na myśl panią z mojego miejscowego urzędu ) może poważyć przyznanie obywatelstwa dla mojego ojca. Bardzo proszę o informacje. Pozdrawiam.

Po pierwsze, jaka komorka sie tym zajmuje, zalezy od landu i wielkosci miasta. To ze w twoim przyoadku jest to Kreisverwaltungsamt (czyli powiedzmy "starostwo powiatowe") nie znaczy, ze w innym miescie nie bedzie to USC, urzad ds. cudzoziemcow, urzad dzielnicowy (w duzych miastach) albo jeszcze cos innego.
Co do twojej urzedniczki. To poswiadczenie obywatelstwa jest w przypadku osob zamieszkalych na terenie Niemiec rownie rzadkie, co wniosek o "poswiadczenie obywatelstwa polskiego" skladany przez Polakow mieszkajacych w Polsce. Dlatego te spawy w urzedach regionalnych nie sa traktowane priorytetowo, bo to jest dla nich jedynie dodatkowe zadanie, ktore musza wykonywac oprocz innych glownych.
Nie ma zadnego "terminu realizacji" jak w polskim KPA, moze to trwac 3 dni, jak sa wszystkie niezbite dokumenty i urzednik nie ma innych spraw na karku a moze trwac 3 miesiace.
Jest teoretycznie mozliwe "podwazenie przyznania obywatelstwa dla ojca", przy czym jemu tego obywatelstwa w sensie prawnym wcale nie "przyznano", tylko je "potwierdzono". Jesli urzednik stwierdzi, ze to potwierdzenie nastapilo nieslusznie (z winy niedopatrzenia urzedu albo z winy ojca, ktory np. zlozyl falszywe dane), to jest teoretycznie mozliwosc anulowania pierwotnej decyzji wobec ojca, przy czym w praktyce, poniewaz decydowal o tym inny urzad, to raczej ty dostaniesz zwykla odmowe, a ojcem nikt sie nie bedzie zajmowal. Ale to jedynie teoretyczne rozwazania, bo skoro ojciec przedstawial wszystkie dokumentu przodkow, to przypuszczam, ze dokladnie to sprawdzono.
Musisz po prostu przepisac te same dane dot. pradziadkow/dziadkow, ktore skladal we wniosku ojciec, dolaczyc kopie jego poswiadczenia obywatelstwa, kopie metryki urodzenia, ze jestes jego rodzonym dzieckiem i to powinno wystarczyc.

Bardzo dziękuję za informacje Pogodniak. Dam znać jak procedura się zakończy.
Pozdrawiam.

Powrót