Obywatelstwo niemieckie i co dalej

• Autor wątku Autor wątku Krystyna5571
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystyna5571

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mąż i syn otrzymali niemieckie obywatelstwo. Zastanawiamy się więc nad wyprowadzką do Niemiec. Jednak nie bardzo wiemy od czego zacząć. Mąż jest na emeryturze, a syn ma 13 lat i kończy 8 klasę. Ja nie mam obywtelstwa a w Polsce nie pracuję tylko zajmuję się mężem , który jest niepełnosprawny. Czy jest ktoś kto moze nam podpowiedzieć co i jak należy zrobić?

Krystyna5571 napisał:
Witam. Mąż i syn otrzymali niemieckie obywatelstwo. Zastanawiamy się więc nad wyprowadzką do Niemiec. Jednak nie bardzo wiemy od czego zacząć. Mąż jest na emeryturze, a syn ma 13 lat i kończy 8 klasę. Ja nie mam obywtelstwa a w Polsce nie pracuję tylko zajmuję się mężem , który jest niepełnosprawny. Czy jest ktoś kto moze nam podpowiedzieć co i jak należy zrobić?

Najpierw musisz ocenić swoje szanse na rynku pracy - czy będziesz w stanie utrzymać 3 osobową rodzinę. Przed wynajęciem mieszkania warto już mieć pracę, bo nikt nie wynajmie lokatorom bez stałego dochodu.

yorkshire_tea napisał:
Najpierw musisz ocenić swoje szanse na rynku pracy - czy będziesz w stanie utrzymać 3 osobową rodzinę. Przed wynajęciem mieszkania warto już mieć pracę, bo nikt nie wynajmie lokatorom bez stałego dochodu.
To ja rozumiem zdaje sobie sprawę z tego. Ja jednak nie mogę pracować poniewaz mam pod opieką niepełnosprawnego męża. W Polsce dostaje zasiłek pielegnacyjny z MOPS za opieke nad nim.
Dlatego pytam czy jest jakaś alternatywa dla nas w Niemczech? Moze ktoś wie?

Czyli chcesz pojechać do Niemiec i żyć na socjalu?
Tak to rozumiem.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Można to i tak ująć. Bardziej mi zależy aby syn poszedł tam do szkoły i tam już się kształcił. Niestety my ze swoimi dochodami i nawet z 500+ nie jesteśmy w stanie sie tutaj utrzymac

Przede wszystkim trzeba zaczac od tego ,czy w Niemczech uznaja iwalidztwo Pani meza.Jak wyglada niepelnosprawnosc...W DE sa rozne warianty.NP. moj maz ma 80% przyznanego inwalidztwa,ale niestety odmowiono mu przyznania renty chorobowej.Bo ma rece i nogi sprawne.Znajomy ma 96 lat i rowniez 80% inwalidztwa + literke G i niestety ,ale nie przyznali mu prawa do parkowania auta na miejscu dla inwalidow,bo ma rece i nogi sprawne ...To tylko przyklad ...Prosze sie zorientowac jak ta sytuacja ma sie w Panstwa przypadku.
Powodzenia i zdrowia dla meza,w tych trudnych dla wszystkich czasach .

Krystyna5571 napisał:
Można to i tak ująć. Bardziej mi zależy aby syn poszedł tam do szkoły i tam już się kształcił. Niestety my ze swoimi dochodami i nawet z 500+ nie jesteśmy w stanie sie tutaj utrzymac

Mąż musi mieć przepracowane min. 3 lata aby dostać ubezpieczenie/zasiłek od niezdolności od pracy (bu berufsunfähigkeitsversicherung) - mówię o państwowym ubezpieczeniu.

Powrót