S
SZANKA78
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Proszę o pomoc w sprawie obywatelstwa niemieckiego, ponieważ nie wiem czy moge wogóle się o nie starać.
A mianowicie:
mój dziadek urodził się w 1917r., natomiast mój ojciec jako dziecko nieślubne urodził się w 1942 r.
W świetle prawa mój dziadek a ojciec mojego taty uznał go jako swojego syna.
Po wojnie, w latach 50-tych mój dziadek wyjechał do Niemiec na stałe ze swoją żoną, natomiast mój ojciec wychowywał się i mieszka do dzisiaj w Polsce.
Ja urodziłam się w 1978 r.
Cały czas byliśmy w kontakcie z moim dziadkiem. Niestety w lutym tego roku zmarł. Został pochowany w Niemczech.
Moje pytanie brzmi: czy mam szanse na pochodzenie niemieckie?
Dodam że posiadamy wszelkie dokumenty niemieckie dziadka ale nie mamy księgi rodzinnej. Mój ojciec również nie posiada obywatelstwa niemieckiego.
Dziekuje za wszelką pomoc
A mianowicie:
mój dziadek urodził się w 1917r., natomiast mój ojciec jako dziecko nieślubne urodził się w 1942 r.
W świetle prawa mój dziadek a ojciec mojego taty uznał go jako swojego syna.
Po wojnie, w latach 50-tych mój dziadek wyjechał do Niemiec na stałe ze swoją żoną, natomiast mój ojciec wychowywał się i mieszka do dzisiaj w Polsce.
Ja urodziłam się w 1978 r.
Cały czas byliśmy w kontakcie z moim dziadkiem. Niestety w lutym tego roku zmarł. Został pochowany w Niemczech.
Moje pytanie brzmi: czy mam szanse na pochodzenie niemieckie?
Dodam że posiadamy wszelkie dokumenty niemieckie dziadka ale nie mamy księgi rodzinnej. Mój ojciec również nie posiada obywatelstwa niemieckiego.
Dziekuje za wszelką pomoc