Obywatelstwo niemieckie po pra-pradziadku

• Autor wątku Autor wątku Big_C
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Big_C

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy na temat dziedziczenia obywatelstwa niemieckiego po pra-pradziadku od strony matki.
1) Pierwsze, najważniejsze - czy jest w ogóle taka możliwość? Zaznaczam, że w łańcuchu MOJA MATKA -> MÓJ DZIADEK -> MÓJ PRADZIADEK -> MÓJ PRA-PRADZIADEK, jedyną osobą, która miała obywatelstwo niemieckie był właśnie pra-pradziadek. Ani mój dziadek ani pradziadek nie mieli obywatelstwa.
2) Jeśli jest to możliwe, jak wygląda procedura? Gdzie zgłosić się po stosowne dokumenty, o ile takie są wciąż archiwizowane (szacuję datę urodzenia pradziadka na koniec XIX w.).

Podkreślam, że czytałem wiele tematów na temat takowego dziedziczenia, jednak 90% z nich odnosi się jedynie do 3-ciego pokolenia wstecz, nie 4-ego - jak to jest w moim przypadku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

RE: Czy mam szanse aby otrzymac obywatelstwo niemieckie?

to slabo u ciebie z czytaniem ze zrozumieniem: obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko po rodzicu, a nie po pradziadku czy prapradzaidku

wiec jesli twoja matka nie miala obywatelstwa, to ty tez nie masz

RE: Czy mam szanse aby otrzymac obywatelstwo niemieckie?

Pogodniak może nie stresuj tak mocno człowieka, a może jakaś szansa jest , trzeba pomyśleć:?: Ale to nie jest łatwe, choć ja odnalazłam dowód obywatelstwa przodka ur.1871 i nawet jego zdjęcie oraz jego żony.

Jeżeli ten prapradziadek był pierwszą osobą urodzoną przed 1914r i miał niemieckie obywatelstwo i jest w stanie to udowodnić, to szanse na potwierdzenie są.

Ale ta ciągłość musi być zachowana, tzn pradziadek ur. już po 1914 miałby też do tego obywatelstwa prawo, to samo dziadek i mama. Po drodze nie mogły nastąpić okoliczności powodujące utratę tego prawa. Np.dobrowolne wstąpienie do obcych wojsk.
Jeżeli mieszkali na terenach polskich , to potrzebna jest VL.

Dokumenty szukać w archiwach.

Powrót